Ingezonden persbericht

Persbericht / aankondiging / uitnodiging

AVS conferentie over de mogelijkheden van systeemleiderschap voor schoolontwikkeling
'Elke School een TOPschool', met D. Hopkins

Utrecht, 25-09-2009. Vrijdag 7 november komt de Engelse onderwijsgoeroe David Hopkins naar Nederland. Hij spreekt dan op de door de AVS georganiseerde conferentie 'Elke school een TOPschool' en neemt daar ook het eerste exemplaar in ontvangst van de Nederlandse vertaling van zijn gelijknamige boek.

In april 2008 jaar sprak David Hopkins op het AVS congres over hoe een school een TOPschool wordt. Het publiek waardeerde zijn bijdrage aan het congres met een 9,2. Speciaal voor de AVS-conferentie in november komt Hopkins weer naar Nederland

De Hopkins-benadering
David Hopkins: "Niet het gebrek aan individuele kwaliteit is het probleem, maar het feit dat deze kwaliteit geen gemeengoed is, omdat we de taal voor professionele communicatie en vooruitgang ontberen."
Voor duurzame versterking van het onderwijsstelsel gaat Hopkins uit van:
- moreel gericht zijn en blijven op het verkleinen van de kloof tussen goed en zwak presteren
- ervoor zorgen dat ELKE leerling zijn of haar mogelijkheden waar kan maken
- denken in systeemtermen
- werken met de balans tussen lokaal en nationaal initiatief
- alles wordt gericht op wat er in de klas gebeurt
- inzet van middelen moet beter gericht worden op versterken van onderwijs in de klas en verbetering van leerlingen door leerlingen.
Doorslaggevend hierbij is volgens Hopkins de rol van leiderschap: de persoon van de schoolleider én leiderschap in de school. Het begrip gedeeld leiderschap (ieder teamlid is ook een leider) staat bij Hopkins centraal.

De praktijk
Op de conferentie zal een Engelse schoolleider, die de visie van Hopkins deelt en in de praktijk brengt, laten zien wat er gebeurt als een school een TOPschool wil worden.

Nederlandse vertaling als cadeau
Omdat de AVS de zienswijze van Hopkins ook in Nederland voor een grotere groep schoolleiders bekend wil maken, heeft de AVS het boek van Hopkins waarin hij dit uitlegt, in het Nederlands vertaald. Dit boek verschijnt 7 november, op de conferentie. Alle bezoekers krijgen het boek gratis mee naar huis.

Meer informatie over de conferentie en over Hopkins staat op: www.avs.nl/studiedagsysteemleiderschap. Leden van de AVS krijgen forse korting op de toegangsprijs.