UMCG viert 'Dag van de Stralende Beroepen'

03 november 2008 Het UMCG viert op vrijdag 7 november 'De dag van de stralende beroepen'. Via een informatiemarkt geven medewerkers van alle betrokken afdelingen op verschillende manieren informatie en toelichting op hun activiteiten. De markt is van 13.00 tot 16.00 uur in de hal van het ziekenhuis en is vrij toegankelijk voor belangstellenden. 

Alle afdelingen van het UMCG (Radiologie, Nucleaire Geneeskunde & Moleculaire Beeldvorming, Radiotherapie, Oncologie) die te maken hebben met beeldvormende en radiotherapeutische technieken, staan die dag er bij stil dat de Duitse professor W.C. Röntgen op 8 november in 1895 de ontdekking van de röntgenstralen deed.

In het UMCG zorgen dagelijks in totaal ongeveer 400 medewerkers er voor dat bij onderzoek of behandeling met röntgenstraling en radioactieve stoffen zorgvuldig en veilig met straling wordt omgegaan. De vraag naar zowel diagnostiek als therapie met behulp van straling is de laatste jaren sterk gestegen en de verwachting is dat ook de komende jaren deze vraag zal stijgen.

Op 'De dag van de stralende beroepen' is er behalve voor röntgenstraling ook aandacht voor andere beeldvormende technieken zoals echografie en magnetische resonantie (MRI). In het UMCG onderzoekt en behandelt de afdeling Nucleaire Geneeskunde patiënten met radioactieve materialen. De afdeling Radiotherapie behandelt patiënten met kanker door middel van straling. Het werkveld is voortdurend in ontwikkeling om nieuwe technieken te ontwikkelen om daarmee patiënten steeds gerichter te kunnen behandelen.

'De dag van de stralende beroepen' wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd.