NCRV

Schrijvers op de veranda

Abdelkader Benali in Schrijvers op de veranda

Zaterdag 8 november 2008

20.20 uur, Nederland 2

âStel dat mijn ouders wel in boeken geinteresseerd waren, dan was ik geen schrijver gewordenâ

In Schrijvers op de veranda luchten Nederlandse auteurs hun hart op de veranda van NCRV-presentator Rik Felderhof aan de voet van de Kilimanjaro in Tanzania. Met hen wordt indringend gesproken over liefde, zelfkennis, verbeeldingskracht, religie en uiteraard Afrika. In de deze aflevering is auteur Abdelkader Benali te gast.

Benali werd geboren in Marokko en groeide op in Rotterdam. In de slagerij van zijn vader schreef Benali zijn eerste verhalen. âMet schrijven komt mijn beste Ik naar buiten.â Op zijn tweeëntwintigste debuteerde Abdelkader met âEen bruiloft aan Zeeâ. In 2003 won hij de Libris literatuurprijs met deze roman. Hij is een van de snelst stijgende sterren aan het literaire firmament. Nieuwe Romans, teksten en verhalen worden geboren onder de douche of tijdens het lopen van een marathon.

Enkele uitspraken die hij doet onder de Afrikaanse zon: âStel dat mijn ouders wel in boeken geïnteresseerd waren, dan was ik geen schrijver gewordenâ en âAls ik de eerste zin heb opgeschreven is het boek meestal af.â

Ook spreekt hij zijn bezorgdheid uit over Nederland: âTegenwoordig is multicultureel een scheldwoord geworden.â