KNHS


NK eventing op 8 november in Bathmen
21 oktober 2008
Eventing

BATHMEN - Zaterdag 8 november en zondag 9 november zijn er weer de jaarlijkse eventing-wedstrijden in Bathmen. Dit jaar hebben de wedstrijden een bijzonder tintje vanwege het Nederlands Kampioenschap paarden van de KNHS dat zaterdag wordt verreden. De belangstelling om te starten in Bathmen is erg groot dit jaar. Voor de wedstrijd op zondag zijn lange wachtlijsten ontstaan.

Al wekenlang is het in de bossen en op de velden rondom manege t Ruiterkamp een drukte van belang. Crossbouwer Wim Denneboom en andere vrijwilligers van Landelijke Rijvereniging (LR) Bathmen en ponyclub De Molenruiters zijn volop in de weer met het bouwen van hindernissen voor de crosscountry, het meest in het oog springende onderdeel van een eventing-wedstrijd.

De cross bevat diverse nieuwe hindernissen. Zo is er op camping De Flierweide een kolossale picknicktafel gebouwd. Ook spectaculair is een combinatiesprong waarvan een waterput deel uitmaakt.

Bij de waterbak, die altijd veel publiek trekt, is de insprong aangepast. ,,Daarmee kunnen we de moeilijkheidsgraad in de verschillende klassen beter tot uiting laten komen, vertelt Wim Denneboom.

Hele weekend
Dit jaar vindt het Bathmense eventing-evenement plaats in het weekend van 7 tot en met 9 november. Vrijdagmiddag 7 november beginnen de wedstrijden met het verrijden van de eerste dressuurproeven. Zaterdag 8 november staat in het teken van het Nederlands kampioenschap van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) voor paarden in de klassen L-M en Z.

Zondag 9 november is er een open wedstrijd voor ponys in de klassen B en L, en paarden in de klassen B-L en M.

Veelzijdige discipline
Tijdens een eventing-wedstrijd rijden de combinaties een dressuurproef, een springparcours en een crosscountry (de "cross"). De resultaten van deze onderdelen bepalen samen de uiteindelijke score in de wedstrijd.

De cross is het meest avontuurlijke onderdeel van deze veelzijdige discipline in de paardensport. De cross gaat door weilanden en bossen waarbij natuurlijke hindernissen overwonnen moeten worden. Natuurlijke hindernissen zijn bijvoorbeeld vaste hindernissen, wallen, slootjes, greppels en waterhindernissen. De cross wordt op tijd verreden. Te langzaam rijden levert strafpunten op, maar ook te snel rijden wordt bestraft. In de klasse B (Beginners) wordt er ook op rijstijl beoordeeld. Bij de cross is het dragen van een veiligheidshelm en bodyprotector verplicht. Voorafgaand aan de cross vindt er een veterinaire controle plaats.