Nederlands Architectuurinstituut

Persbericht: Bekendmaking winnaar AM NAi Prijs 2008 - AM NAi Prijs 2008, de prijs voor jonge architecten

Op zaterdag 8 november om 20.00 uur wordt in het NAi de winnaar bekend gemaakt van de AM NAi Prijs 2008, de prijs voor het beste gebouw van een jonge architect. De volgende gebouwen maken kans op deze prijs, een geldbedrag van 10.000 euro: Witbrant West in Tilburg van JMW, Paviljoen Strand aan de Maas in Rotterdam van Monadnock, Villa Overgooi in Almere van Next Architects, en Villa 1 op de Veluwe van Powerhouse Company. Het winnende ontwerp wordt opgenomen in de collectie van het NAi. De winnende architect krijgt bovendien een ontwerpopdracht van AM.

De prijs is een initiatief van hoofdsponsor AM, gebiedsontwikkelaar van woonomgevingen, stedelijke centra, kantoren(parken) en winkelcentra, en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). AM en het NAi willen met de AM NAi Prijs de uitzonderlijke positie en de kwaliteit van de jonge architecten in Nederland belichten: het architectuurklimaat in Nederland onderscheidt zich van dat van andere landen, omdat architecten in Nederland al op jonge leeftijd de kans krijgen om daadwerkelijk gebouwen te realiseren.

Jury
De jury van de AM NAi Prijs 2006 bestaat uit Mariet Schoenmakers (directeur AM Concepts), Tracy Metz (schrijver en journalist bij NRC), Jeroen van Schooten (voorzitter van de BNA en architect bij bureau Meyer en van Schooten), Jacob van Rijs (architect bij bureau MVRDV) en Ole Bouman (directeur NAi).

Publicatie
NAi Uitgevers presenteert na de prijsuitreiking de publicatie `Facts & Forms', die naar aanleiding van de AM NAi Prijs 2008 wordt uitgegeven. Het boek gaat dieper in op de genomineerde gebouwen. De publicatie bevat verder een essay van architectuurcriticus Cor Wagenaar.

Tentoonstelling en publieksprijs
In de foyer van het NAi is sinds 25 oktober (tot 4 januari) de kleine tentoonstelling `Feiten & Vormen' te zien waarin de genomineerde gebouwen nader worden belicht. Bij de tentoonstelling staat een stembus. Tot zaterdag 8 november 17.00 uur kan het publiek stemmen op zijn favoriete gebouw. Stemmen kan ook via www.nai.nl/amnai. Tijdens de prijsuitreiking wordt ook de keuze van het publiek bekend gemaakt.