Gemeente Giessenlanden


Expositie woman4art in gemeentehuis

Op uitnodiging van wethouder B. Buddingh verzorgt Kunstcollectief woman4art van 8 november t/m 12 december 2008 de expositie 'Wieken en wonen - polderdesign' in het gemeentehuis te Hoornaar. De expositie is te bekijken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. De expositie maakt deel uit van de slotmanifestatie AlblasserArt.

Wie zijn woman4art?

Vier beeldend vormgevers, uit verschillende disciplines, Will Egas, Marian Tenkink, Astrid Streng en Nicoline Voormolen vormen samen woman4art.

Doelstelling:


· werken op het spanningsveld van kunst en kijker;


· kunst toegankelijk maken voor een grote groep mensen.

Door:


· projectmatig en themagericht te werken door middel van het aansluiten met eigen werk op georganiseerde-en zelf ontwikkelde thema's,


· het organiseren en inrichten van tentoonstellingen,


· het geven van workshops en invullen van thema-avonden.

Wat is Alblasser Art?

De provincie Zuid-Holland heeft het Actieplan Cultuurbereik ontwikkeld om mensen meer bewust te laten zijn van cultuur in hun omgeving. Er zijn daar subsidies voor uitgereikt zodat cultuurmakers kunnen bijdragen aan een prettige woonomgeving. De wethouder van cultuur, Berend Buddingh, heeft voor de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden het thema AlblasserArt aangereikt. Diverse kunstenaars, musici en verenigingen hebben zich laten inspireren. Dit resulteerde in muziekuitvoeringen, kunstmanifestatie's en exposities.

Expositie WIEKEN EN WONEN - POLDERDESIGN

In de kunstwereld is tegenwoordig naast verzamelen van schilderijen en beeldhouwwerken een sterke hang naar nieuwe kunstvormen waaronder DESIGN.

DESIGN - toegepaste kunst - vormgeving.

Alle voorwerpen uit onze dagelijkse omgeving zijn vormgegeven. Of het nou een stoel is of een kopje, een auto of een fiets, een huis of een molen, een glas of een vaas. En alles is aan verandering, vernieuwing, onderhevig. Alles past in een tijdsbeeld.

Women4art heeft zich laten inspireren door deze ontwikkeling en als inspiratiebron is men uitgegaan van een Delfts blauwe tulpenvaas uit de 17e eeuw, die nu weer in het nieuwe tijdsbeeld is opgenomen. Deze vaas was een PRONKSTUK op de eettafel. Zo bijzonder van vorm en inhoud ( immers de tulp was nieuw in Nederland ) werd hij van PRONKSTUK een praatstuk. Niet van Delfts blauw maar van ZWART - WIT en OSSENBLOED en met dagelijkse (gebruiks)voorwerpen van de Waard, omgetoverd tot een designpronkstuk, dus stof genoeg om praatstuk te worden. Want elk PRONKSTUK op deze expositie heeft zijn eigen identiteit. Een identiteit die terug te vinden is in de Waard en Vijfheerenlanden. Een Waard waar wel degelijk mee te PRONKEN valt.