Circuit Park Zandvoort


---

Kalender Winter Endurance Kampioenschap bekend

Foto: Serge Duursma / Racephoto.nl

Zaterdag 8 november gaat met de Zandvoort 500 voor de achtste maal het Winter Endurance Kampioenschap van start. Deze populaire serie biedt voor het winterseizoen 2008-2009 een interessante kalender en een nieuwe divisie-indeling.

Ook in komende winterseizoen telt het kampioenschap, net als voorgaande jaren, vijf races. Naast Circuit Park Zandvoort prijkt dit jaar voor het eerst Hockenheim (7 december) op de kalender. Het Grand Prix circuit uit de Duitse deelstaat Baden-Württemberg vervangt hiermee de wedstrijd in Oschersleben. Na het buitenlandse uitstapje staat de Nieuwjaarsrace op het programma, welke wederom voor het grootste gedeelte in het donker zal worden verreden. Na een 4-uurs race op Zandvoort op 8 februari, zal het seizoen op 8 maart traditioneel worden afgesloten met de Final 4.

Vorig seizoen wist Michael Bleekemolen na een spannende finalerace het kampioenschap op zijn naam te schrijven. Met een Porsche 997 GT3 nam hij het op tegen aansprekende auto's als de Saker Sportscar, Marcos Mantis, BMW 320i WTCC en BMW M3 GTR. Het Winter Endurance Kampioenschap trekt naast de fraaie bolides doorgaans ook vele grote namen aan; zo prijken de namen van Jan Lammers, Jeroen Bleekemolen, Allard Kalff, Tim en Tom Coronel regelmatig op de deelnemerslijst.

De races in het Winter Endurance Kampioenschap staan bekend als slijtageslag voor zowel mens als machine. Hectische taferelen vinden plaats in de pits, waar de teams zo snel mogelijk hun pitstops proberen af te werken. Tijdens de races dient elk team minimaal drie pitstops met rijderswissel uit te voeren. Daarnaast zullen op sommige momenten de auto's moeten worden voorzien van nieuwe banden en extra brandstof. De druk is daardoor niet alleen hoog voor de coureurs, maar ook voor de teamleden. Bij veel wedstrijden kwam het bij het vallen van de vlag aan op slechts enkele seconden die met een pitstop zomaar verspeeld hadden kunnen worden.

De organisatie van het Winter Endurance Kampioenschap is in handen van Circuit Park Zandvoort en de Stichting Dutch National Racing Team (DNRT). Met de start van het nieuwe winterkampioenschap worden ook een aantal nieuwe regels geïntroduceerd. De voornaamste verandering is de divisie indeling. Divisie 1 zal voortaan open staan voor de snelle toer- en GT auto's met meer dan 3000cc. Divisie 2 herbergt bolides waarbij de cilinderinhoud tussen de 2000 en 3000cc zit. Alle toerwagens met een cilinderinhoud lager dan 2000cc ziet men terug in Divisie 3. De laatste klasse, Divisie 4, staat beter bekend als de Diesel-klasse en biedt voor deelnemers uit de Volkswagen Endurance Cup en Toerwagen Diesel Cup een fraai race-podium. Maximaal 59 auto's kunnen per evenement van start gaan en elke coureur met een EU-licentie mag deelnemen aan de serie.

De toegangsprijs voor de Zandvoort 500 bedraagt EUR 12 voor duinen, tribune en rennerskwartier (kinderen tot 12 jaar, onder begeleiding van een volwassene, gratis toegang). De overige races van het Winter Endurance Kampioenschap zijn gratis te bezoeken. Voor alle wedstrijden op Zandvoort is parkeren achter hoofdtribune mogelijk voor EUR 7 per voertuig.

Kalender
8 november - Zandvoort 500 - Circuit Park Zandvoort 7 december - 4 Stunden von Hockenheim, 4 uur - Hockenheim (D) 4 januari - Nieuwjaarsrace, 4 uur - Circuit Park Zandvoort 8 februari - 4 uur van Zandvoort, 4 uur - Circuit Park Zandvoort 8 maart - Final 4, 4 uur - Circuit Park Zandvoort