Gemeente Zoetermeer

Spetterende aftrap inzameling plastic verpakkingsmateriaal

Op zaterdagochtend 8 november geeft wethouder Frank Speel het startsein voor de inzameling van leeg plastic verpakkingsmateriaal. Het belooft een feestelijke bijeenkomst te worden met medewerking van het illusionistenduo Winfried en Angelique. De aftrap vindt plaats om 10.30 uur bij het Stadhuis (ingang Markt 10). Na de aftrap is er gelegenheid om verdere uitleg te krijgen over de inzameling. De ochtend wordt afgesloten met koffie/thee en gebak.

Proef

Vanaf 2009 zijn alle gemeenten verplicht om leeg plastic verpakkingsmateriaal in te zamelen.

Zoetermeer start begin november met een proef. De proef wordt gehouden in delen van Noordhove, Rokkeveen, De Leyens en Meerzicht en duurt zes maanden. De gemeente zet drie inzamelmethodes in: via ondergrondse containers, bovengrondse containers en huis aan huis ophalen. Na de proef wordt bepaald met welke methode de gemeente verder gaat. Ongeveer 9.000 huishoudens zijn benaderd om hun medewerking te verlenen aan deze proef.

Locaties

Noordhove en Rokkeveen en De Leyens hebben verschillende inzamellocaties. In Noordhove (ondergrondse inzameling) zijn dat de hoek van Planbaan/Schansbaan, hoek Schansbaan/ De Royschans en Planbaan ter hoogte van Ton Albertsplan. In De Leyens (bovengronds) zijn dat Zijdewerf, vlakbij het ziekenhuis ter hoogte van garagebedrijf van der Burg en Mullenstrook ter hoogte van het winkelcentrum. In Rokkeveen (bovengronds) wordt ingezameld op de hoek van de Witgeellaan. Voor de inzameling in Meerzicht is een gedeelte van de hoogbouw benaderd om mee te werken aan de huis aan huis inzameling.

Achtergrond

Veel plastic verpakkingsmateriaal kan gescheiden worden. Denk aan drinkflesjes, shampoo en wasmiddelflacons. Het doel van de inzameling is de hoeveelheid plastic in de verbrandingsovens en daarmee de uitstoot van CO2 te verminderen. Dit gebeurt door het ingezamelde plastic niet meer te verbranden, maar te verwerken zodat het gebruikt kan worden als grondstof voor nieuwe producten. Van het ingezamelde plastic worden bijvoorbeeld mobiele telefoons en kinderspeelgoed gemaakt.

Ook inwoners die niet in de proefgebieden wonen, kunnen hun plastic verpakkingsmateriaal scheiden. Bij de Afvalinzameling op de Argonstraat 45 kan men het lege plastic verpakkingsmateriaal kwijt in de oranje container.
Voor meer informatie kan men terecht op www.zoetermeer.nl