Gemeente Venlo


Lichtsymfonie Huis van de Stad krijgt reprise

5-11-2008

De lichtsymfonie die in première gegaan is bij de heringebruikname van het Huis van de Stad in Venlo, krijgt een herhaling. Op zaterdag 8 en vrijdag 14 november kan het werk weer vanaf de Markt bekeken en beluisterd worden. De uitvoering begint op beide avonden om 21:30 uur.

Het klank- en lichtspel ging op vrijdag 29 augustus in première. Componist Nard Reijnders schreef het speciaal voor de gelegenheid in samenwerking met lichtarchitect Robbie Munnik. Het maakt gebruik van de unieke nieuwe licht- en geluidsinstallatie op de Markt in Venlo. Wat er in Venlo op de Markt aan licht- én geluidstechniek staat is uniek in Nederland en misschien wel in West-Europa zegt verantwoordelijk wethouder Peter Freij. Deze techniek is in principe ook beschikbaar voor derden. De Astebleef-concerten die gebruik hebben gemaakt van de nieuwe geluidsinstallatie zijn bijzonder goed ontvangen.

"Het is nadrukkelijk de bedoeling om de lichtsymfonie vaker te vertonen. Hij moet straks als toeristische attractie gaan dienen," vertelt wethouder Freij van Cultuur. "We denken aan een wekelijkse frequentie maar dat is vergunningtechnisch nog niet rond. Bij de komende reprises maken we van de gelegenheid gebruik om ook het stadhuis nog een keer onder de aandacht te brengen. Voor de officiële opening afgelopen zomer konden we lang niet alle mensen die we wilden ontvangen, plaats bieden. Het stadhuis was daarvoor simpelweg niet groot genoeg. Daarom maken we nu van de gelegenheid gebruik om de mensen die we de eerste keer nee moesten verkopen, alsnog netjes te ontvangen".

Overigens zal er nog gesleuteld worden aan met name het visuele deel van de lichtsymfonie; niet alle beelden kwamen bij de première even goed tot hun recht. In overleg met de componist zal de presentatie daarom de komende maanden geoptimaliseerd worden.