RTL Group

Nederlandse Dakar-deelnemers in actie tijdens de 'RTL GP: Pre-proloog'

Nadat begin dit jaar de historische beslissing werd genomen om de Dakar Rally 2008 niet door te laten gaan uit angst voor terroristische aanslagen, wordt komend jaar de karavaan verplaatst naar Zuid-Amerika. Voor het eerst in de geschiedenis bezoeken de deelnemers een ander continent en leggen ze van 3 tot en met 18 januari in totaal zon 9000 kilometer af door Argentinië en Chili. In aanloop naar Dakar 2009, vindt op zaterdag 8 november voor de vijfde achtereenvolgende keer de officiële RTL GP: Dakar Pre-Proloog plaats op Eurocircuit Valkenswaard. Dit evenement, waar vorig jaar bijna achttienduizend toeschouwers op afkwamen, biedt de unieke mogelijkheid om de teams te ontmoeten, het racemateriaal van dichtbij te bekijken én natuurlijk om de Nederlandse motoren, autos, quads en vrachtwagens in actie te zien. Een impressie van de RTL GP: Dakar Pre-Proloog 2008 wordt op zondag 16 november uitgezonden bij RTL 7.

Meest opvallende duo bij de autocoureurs is de deelname van Tim en Tom Coronel, de snelste tweeling van Nederland. Beiden hebben er al vele race-uren opzitten in zowel binnenlandse als buitenlandse autosportcompetities, maar nog nooit eerder reden ze een race samen in één auto. Ze zullen in Dakar starten in de Bowler Nemesis van Dakarsport.com, waarin ze beiden gaan rijden én navigeren. Dakarsport.com zal in de Dakar Rally 2009 als enig team starten in alle klassementen: motoren, autos, trucks en quads, en is daarmee het grootste team dat deelneemt. De totaal zestien autos maken een getimede ronde over het Eurocircuit, waarna de twee snelste autos de finale rijden.

Onder de motorrijders die in Valkenswaard in actie komen, zijn onder anderen de enige Nederlandse vrouwelijke deelnemer bij de motoren Mirjam Pol, Frans Verhoeven en debutant Jurgen van den Goorbergh, die zijn wegracer inruilt voor de crossmotor. De in totaal circa dertig motorrijders zullen in drie verschillende manches rijden, waarbij de drie beste rijders per manche zich plaatsen voor de finale. De overgebleven motorrijders krijgen nog een kans in de twee verliezersrondes: de twee motorrijders die uiteindelijk als snelste over de finish komen in deze heats plaatsen zich alsnog voor de finale. Uiteindelijk is er de Grote Finale waarin de snelste elf rijders strijden om de overwinning.

Ook de twee quadrijders die in Dakar hun geluk gaan beproeven, Alex Brusselers van Dakarsport.com en Martijn van Gastel van het Yamaha Europe Team, rijden in Valkenswaard een eigen heat om te bepalen wie als snelste het parcours van het Eurocircuit aflegt.

Traditiegetrouw wordt de RTL GP: Pre-Proloog afgesloten met het hoogtepunt van de dag: de trucks. Daarbij zullen onder anderen Hans Stacey, Dakarwinnaar in 2007, en Jan en Gerard de Rooy aan de start verschijnen. Alle trucks, circa 20 in totaal, rijden een getimede ronde over het circuit. De twee snelste vrachtwagens plaatsen zich voor de finale, waarin beide rijders een nieuwe tijdronde moeten rijden. De snelste coureur wordt gekroond tot winnaar van de RTL GP Dakar Pre-Proloog bij de trucks. Tussen de races door worden er diverse demonstraties georganiseerd, dus ook dan is er meer dan genoeg spektakel te zien.

Kaarten voor dit evenement à 12,50 zijn verkrijgbaar via rtlgp.nl en geven de hele dag onbeperkt toegang tot zowel de paddock als langs de baan (kinderen tot 12 jaar 5,00), maar uiteraard is er ook een verslag van dit unieke evenement te zien bij RTL 7 op zaterdag 8 november vanaf 13.30 uur.

Uitzending RTL GP: Dakar Pre-Proloog 2008:
Zondag 16 november tussen 13.30 en 14.30 uur bij RTL 7. Herhaling op zaterdag 22 november tussen 13.00 en 14.00 uur en op zondag 30 november tussen 14.00 en 15.00 uur.

url: rtlgp.nl

---

Noot aan de redactie: voor meer informatie en/of interviews kunt u contact opnemen met Miranda Geise, RTL Nederland Communicatie, via tel: 035 - 6718698 of miranda.geise@rtl.nl.