Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 07-11-2008

Televisie

EÉNVANDAAG
Uitzending zaterdag 8 november
Nederland 1 - 18.20 uur

DE WEEK VAN ... MAARTEN VAN ROSSUM

De actualiteitenrubriek EENVANDAAG begint zaterdag 8 november met een nieuwe wekelijkse serie. In 'De week van...' volgen we spraakmakende en bijzondere Nederlanders die in de voorafgaande dagen veel in het nieuws waren of er onderdeel van uitmaakten.

Hoe ziet zo'n hectische week eruit? Agenda checken, onderweg in de auto naar die belangrijke vergadering, media te woord staan, maar ook boodschappen doen en een telefoontje naar een zieke moeder. Kortom, een week uit het leven van mensen die hun stempel drukken op onze samenleving. Het resultaat is een openhartige reportage, die zich nog het best laat omschrijven als een dagboek voor televisie.

In deze eerste aflevering zien we hoe historicus Maarten van Rossem zijn visie geeft op Amerika's nieuwe president Barack Obama, een afscheidsrondje maakt op de Universiteit Utrecht en zich verwondert over het leven als gepensioneerde.

Van Rossem studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, waar hij uiteindelijk bijzonder hoogleraar werd, gespecialiseerd in de Verenigde Staten. Hij maakte zijn televisiedebuut in 1989 bij de inauguratie van George Bush senior, waar hij de voormalige First Lady Nancy Reagan 'een raar vogeltje' noemde. Het zette de toon voor zijn rol als commentator: onverwachts, no nonsense en relativerend. Nu Van Rossem onlangs 65 jaar werd, breekt er een andere fase in zijn leven aan. Niet langer werkzaam op de universiteit, maar nog steeds gewild als gastspreker bij uiteenlopende evenementen. Onderwerp onder voorbehoud.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl