Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 28 oktober, 2008

Minister Plasterk opent tentoonstelling XXste Eeuw Gemeentemuseum Den Haag

Ronald Plasterk, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, opent op 8 november de indrukwekkende tentoonstelling XXste Eeuw; een opstelling moderne en hedendaagse kunst die maar liefst twee verdiepingen beslaat. Grote gebeurtenissen als de beurskrach van 1929 en de Russische Revolutie, maar ook kleine, zoals de komst van de stoomtrein naar Walcheren, zullen helpen het landschap te schetsen waarin onvermoeibaar artistiek experiment de beeldende kunst steeds een nieuw gezicht geeft. De tentoonstelling laat aan de hand van topwerken van onder meer Mesdag, Toorop, Van Doesburg, Picasso, Constant, Mondriaan, Lewitt, Bacon, Merz, Lüpertz en Baselitz een wereld zien die aan het begin van de eeuw nog in zichzelf gekeerd is, maar gaandeweg meer en meer nieuwe mogelijkheden daarbuiten vindt.

Persvoorbezichtiging
Vrijdag 7 november, 11.00 uur.

Opening
Zaterdag 8 november, 19.00 uur,
door Ronald Plasterk, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Duur tentoonstelling
8 november 2008 t/m 1 maart 2009

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige rijk geïllustreerde catalogus met bijdragen van Kader Abdolah, Frits Abrahams, Abdelkader Benali, Aaf Brandt Corstius, Jan Paul Bresser, Remco Campert, Adriaan van Dis, Elsbeth Etty, J.L. Heldring, Kees 't Hart, H.J.A. Hofland, Tracy Metz, Max Pam Simon Vinkenoog, Michaël Zeeman en Joost Zwagerman (¤29,95, Waanders).

Samenwerking
De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Spaarnestad Photo te Haarlem, het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, de NOS, het Haags Gemeentearchief en de BankGiro Loterij.