Persbericht 30 oktober 2008

Opening expositie Halte Holland in Villa Zebra op 8 november Kunst gemaakt door kinderen uit asielzoekerscentra

Kinderen uit meer dan 10 asielzoekerscentra in Nederland hebben met kunstenaars die zich inzetten voor Stichting de Vrolijkheid gewerkt aan een project rond het thema reizen en bewaren . Zij verzamelden beelden van het onderweg zijn. Flarden van herinneringen en dromen voor de toekomst in de vorm van tekeningen, foto s, filmpjes en teksten. Het geheel vormt de expositie Halte Holland , die te zien is vanaf zaterdag 8 november tot en met zondag 7 december in Villa Zebra.

Naast de kinderen zelf, is ook het culturele erfgoed dat kinderen in asielzoekerscentra met zich meedragen altijd onderweg en in beweging. In de tentoonstelling Halte Holland wordt al het materiaal daarom geplaatst in een ruimte die herkenbaar is als een transitruimte op een vliegveld. Koffers staan opgeslagen en vormen de kern van de tentoonstelling. Bezoekers hebben de rol van medereizigers en hebben de tijd om rond te snuffelen, én om actief deel te nemen aan de tentoonstelling. Zowel kinderen als volwassen kunnen zelf aan de slag met hun eigen herinneringen en toekomstdromen, deze beschrijven of tekenen en wie weet hun creatie onderdeel van de tentoonstelling te laten zijn.

Het doel van de tentoonstelling is om waardevol (immaterieel) cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor een breder publiek. Het is belangrijk om de kinderen in asielzoekerscentra een gezicht te geven en ontmoetingen mogelijk te maken met deze kinderen afkomstig uit de hele wereld.

Opening
Op zaterdag 8 november om 15.00 uur vindt de opening van de expositie plaats in Villa Zebra met een vrolijk en muzikaal optreden van kinderen uit asielzoekerscentra. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Aanmelden kan via info@vrolijkheid.nl

Stichting de Vrolijkheid is een netwerk van kunstenaars, musici en theatermakers die activiteiten organiseren voor kinderen en jongeren in asielzoekerscentra. Jonge vluchtelingen die in bijzondere omstandigheden leven en voor wie de toekomst onzeker is. Kunst is het instrument dat we ze geven. Dans, theater, muziek en beeldende kunst zijn middelen om hun verhaal vorm te geven. Om zelfvertrouwen en talent te ontwikkelen. Om even kind te kunnen zijn.

Adres Villa Zebra: Stieltjesstraat 21, 3071 JV Rotterdam. Geopend di t/m zo van 11.00 17.00


---

Meer weten of geïnteresseerd in beeldmateriaal? Neem contact op met: Hélène Bothof, Stichting de Vrolijkheid - 020 627 32 87- helene@vrolijkheid.nl Jos den Daas, Villa Zebra 010 241 1718 - Of kijk op www.vrolijkheid.nl of www.villazebra.nl