Provincie Utrecht

Gedeputeerde Staten van Utrecht maken na 379 jaar scheepsjournaal wereldkundig

4-11-2008 -

Eeuwenoude belofte wordt ingelost

Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Utrecht reizen op zaterdag 8 november met het Statenjacht naar Rotterdam om daar het "Utrechts Manuscript" uit 1623-1626 te brengen. Daarmee lossen zij de impliciete belofte van hun voorgangers (de Staten van Utrecht) in om het eeuwenoude scheepsjournaal wereldkundig te maken. De commissaris van de Koningin, Roel Robbertsen, overhandigt in Rotterdam het eerste exemplaar van het "Utrechts Manuscript", in de vorm van het boek Op Jacht naar Spaans Zilver aan burgemeester Ivo Opstelten.

Het Utrechts Manuscript werd in 1629 door de Staten van Utrecht gekocht met de bedoeling het journaal openbaar te maken. Scheepsjournaals waren in de zeventiende eeuw populair bij een groot publiek. Het Utrechts Manuscript is echter nooit gedrukt en rustte bijna vier eeuwen in de archieven van de Utrechtse Staten. Het journaal is onlangs herontdekt en door de heren Anne Doedens en Henk Looiestein bewerkt in het boek Op Jacht naar Spaans Zilver.

Het scheepsjournaal werd geschreven aan boord van het schip "Delft", waarvan Witte de With vlaggenkapitein was. Op 8 november 1658 overleed de zeeheld die onder de vlag van de Rotterdamse Admiraliteit voer. Om hem te eren wordt precies 350 jaar later in Rotterdam het Witte de Withjaar feestelijk ingeluid. Onderdeel daarvan is de overhandiging van het Utrechts Manuscript door de commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht aan de burgemeester Rotterdam.

Het Statenjacht vaart op zaterdag 8 november van Capelle aan den IJssel naar de Schiehaven in Rotterdam. Omstreeks 14.00 uur overhandigt de commissaris van de Koningin het oude scheepsjournaal namens gedeputeerde staten aan de burgemeester van Rotterdam.

Meer informatie: Eva de Vroome, telefoon 030 258 22 49