NOVA

08-11-2008

Oost-Congo
Honderdduizenden mensen zijn in Oost-Congo op de vlucht geslagen voor het geweld tussen het regeringsleger en de Tutsi-rebellen onder leiding van Laurent Nkunda. Zelfs in opvangkampen is de bevolking niet veilig. Dagelijks worden er slachtingen gemeld.

Afrikaanse leiders willen een onmiddellijk staakt-het-vuren en uitbreiding van de VN-macht. Maandag bespreken de Europese ministers van Buitenlandse Zaken de situatie in Congo. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders was gisteren al op de bijeenkomst in Kenia over Congo. Maar wat kan Nederland doen? Bert Koenders is vanavond te gast.

SS-boek
Bijna 1000 bladzijden lang in het hoofd van een SS'er. Dat gebeurt in het boek 'De Welwillenden' van de Amerikaanse auteur Jonathan Littell. In Frankrijk en Duitsland sloeg het boek in als een bom en komende week verschijnt de Nederlandse vertaling. In 'De Welwillenden' is de SS'er Max overal bij: de opkomst van Hitler, de Duitse opmars in Rusland, de massamoorden in Auschwitz. De lezer zit ongemerkt in de denkwereld van een nazi en leeft mee met zijn gruwelijke beslommeringen. En dat is schrikken.

Presentatie: Clairy Polak

(Onderwerpen onder voorbehoud)


----------

NOVA / Den Haag Vandaag
Nederland 2
Ma t/m do: 22.15-22.45
Vrijdag: 22.15-22.55
Zaterdag: 22.10-22.30
Herhaling na middernacht