Prinses Màxima en Minister Vogelaar spreken op slot Taalontmoetingen

08/11/2008 16:14

Oranje Fonds

Utrecht, 8 november 2008. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Màxima sprak vandaag tijdens het slot van het driejarige programma Taalontmoetingen van het Oranje Fonds. De Prinses benadrukte het belang en de rol van taal in de samenleving. Ook memoreerde zij het ontstaan van dit programma, op aanbeveling van de Commissie PaVEM waar zij deel van uit maakte. Minister Vogelaar benadrukte eveneens het belang van taal. Zij prees de vele vrijwilligers die zich inzetten om nieuwe Nederlanders hierbij te helpen. In de afgelopen drie jaar bereikten honderden vrijwilligers van het programma Taalontmoeting ruim 3000 allochtonen. Hierdoor nemen deze vrouwen beter en vaker deel aan de Nederlandse samenleving.

De Prinses ontving het eerste exemplaar van het boekje Elkaar Verstaan, drie jaar Taalontmoetingen 2005 - 2008 uit handen van Van der Giessen, directeur Oranje Fonds. Aansluitend hield zij een warm pleidooi over de rol van taal. "Zonder kennis van de Nederlandse taal kun je in Nederland 'je verhaal niet kwijt'. En heb je ook geen toegang tot de verhalen van anderen. Je blijft geïsoleerd. Met minimale kansen op ontplooiing van je talent en op een baan. Daarom is taal essentieel. Daarom zijn taalontmoetingen essentieel."

Minister Vogelaar sprak over de campagne 'De Nederlandse taal verbindt ons allemaal' die haar ministerie is begonnen. Ze riep iedereen op om taalcoach te worden: om migranten de taal te leren en om hen wegwijs te maken in onze samenleving.

Tijdens het programma Taalontmoetingen leerden vrijwilligers de vrouwen aan huis de Nederlandse taal. Deze 1-op-1 ontmoetingen tussen een autochtone en allochtone vrouw hebben niet alleen als doel de taal te leren, maar ook om wederzijds begrip te bewerkstelligen. Ruim 3000 vrouwen zijn bereikt. Veel van hen volgden daarna een vervolgcursus via het reguliere taalaanbod.

Het Oranje Fonds is het grootste fonds op sociaal gebied. Per jaar besteedt het 22 miljoen euro aan sociale organisaties binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Prinses Màxima en de Prins van Oranje zijn beschermpaar van het Fonds.