Ingezonden persbericht


Utrecht, 8 november 2008

Groenafval weer vaker opgehaald

UTRECHT - Groenafval weer vaker opgehaald UTRECHT - Vanaf april 2009 wordt groenafval zo mogelijk weer elke week opgehaald. Het voorstel van GroenLinks om vaker de groene container te legen kon tijdens de behandeling van de begroting voor 2009 rekenen op een krappe meerderheid van GroenLinks, CDA, D66 en VVD.

De gemeente is in januari dit jaar gestopt met het wekelijks ophalen van groente-, fruit en tuinafval. In de hele stad (behalve Vleuten de Meern) komt de vuilniswagen nog maar eens per twee weken langs om de groene container te legen. Het gevolg is dat het aantal kilo's ingezameld groenafval licht is gedaald. ,,Bij veel bewoners was de groenbak te snel vol. Zij voelden zich genoodzaakt om gft niet meer apart aan te bieden, maar in de grijze container te stoppen of mensen zaten de hele zomer in de stank", zegt Marry Mos, fractievoorzitter van GroenLinks.

Door het raadsbesluit rijden de vuilniswagens weer vaker hun ronde in de wijken waar dat voorheen ook gebeurde. Ook komt er een campagne om de inzameling te verhogen. In januari komt het college met een plan waarin zij precies bekend maakt hoe het groente-, fruit- en tuinafval vanaf 1 april wordt opgehaald.

Ook moet het college begin volgend jaar een plan bedenken om plastic en luiers apart in te zamelen. Vrachtwagens moeten schoner worden, zodat er geen milieunadeel is aan het wekelijks ophalen van groenafval. ,,We hebben een nieuw afvalbeleid nodig met als doel optimale milieuwinst", zegt Marry Mos. ,,Dat kun je bereiken door een goede milieuvriendelijke service en door milieuvriendelijk gedrag van bewoners, organisaties en bedrijven te stimuleren."

Noot: Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Marry Mos op 06 18680097.


---- --