Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders moderniseert: Internationale Samenwerking 2.0

08 nov 2008 | 'Ontwikkelingssamenwerking is belangrijker en actueler dan ooit. Er is de laatste jaren veel resultaat geboekt. Tegelijkertijd moeten wij ons sneller aanpassen aan de turbulente tijden. Daarom is modernisering essentieel', aldus minister Koenders vandaag tijdens zijn lezing op de Universiteit van Amsterdam.

Vorig jaar is Koenders gestart met deze modernisering, die beschreven is in zijn beleidsnotitie `Een zaak van iedereen'. De modernisering krijgt nu verder vorm. `Bij Internationale Samenwerking 2.0 staat effectiviteit centraal', aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Koenders gaat, in zijn streven om de ontwikkelingshulp te moderniseren, intensiever samenwerken met de meest effectieve partners. De bestaande hulpindustrie wordt opengebroken en de banden met het bedrijfsleven, met vakbonden en kennisinstituten worden aangehaald. Zo heeft Koenders onlangs overeenkomsten gesloten met onder andere NUON en Philips over duurzame energie. En ontwikkelingsorganisaties moeten meer en beter samenwerken, moderniseren en effectiever worden. Koenders liet de Nederlandse ontwikkelingsorganisaties afgelopen donderdag weten dat de omvang van het bedrag dat de minister jaarlijks via hen investeert, meer afhankelijk wordt van de kwaliteit en effectiviteit van de door hen voorgestelde programma's.

Koenders staat voor effectieve armoedebestrijding in ontwikkelingslanden. Economische groei, banen en verdeling van de welvaart zijn hierbij de sleutel. Dit realiseert de minister onder andere door de betrokkenheid van de private sector te vergroten. Ook richt hij zich op gelijke rechten en kansen voor vrouwen. 'In veel landen zijn juist zij de motor van de economische ontwikkeling.'

Ten opzichte van corruptie voert Koenders een zero-tolerance beleid. Recent kondigde de minister hiervoor al scherpere voorwaarden aan. Deze worden onder andere toegepast bij het geven van begrotingssteun, dat 4 procent van het totale budget bedraagt.

In fragiele staten als Afghanistan en Congo worden hulp en ontwikkeling met elkaar verbonden. Waar nodig zal de minster deze aanpak versterken en uitbreiden.

'De ongelijke verdeling van de welvaart in de wereld is niet houdbaar', aldus Koenders. 'Als de huidige financiële crisis ons weer iets in herinnering heeft gebracht, is het wel dat alles in onze kleine wereld steeds meer met elkaar verbonden is. En niet alleen is onze economie verregaand geglobaliseerd, ook klimaatverandering, migratie en terrorisme trekken zich niets van grenzen aan. Dit is dus niet het moment om de oogkleppen op te zetten. Het is juist het moment om te investeren in internationale ontwikkeling, op een moderne en effectieve manier.'

'Nederland is een internationaal georiënteerd land, dat baat heeft bij een groeiende wereldeconomie, bij voldoende en goede handelspartners en bij stabiliteit in de wereld. Internationale samenwerking is hiervoor onmisbaar. Het geeft mensen de mogelijkheid deel te nemen aan hun economie, waardoor de kans op conflicten kleiner wordt en de internationale stabiliteit dus groter. Ontwikkelingssamenwerking is een zaak van iedereen. 'Investeren in de armste landen, uit solidariteit en eigenbelang', besluit de minister.

Minister Koenders presenteerde zijn plannen aan de vooravond van de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders Gerelateerde informatie

* Lees de toespraak van minister Koenders Zie het origineel


Zie ook Zie het origineel

* Ontwikkelings-samenwerking

* Nieuwsbericht 6-11: Ontwikkelings-organisaties moeten fors moderniseren