Ingezonden persbericht


Persbericht

In de ban van het smidsvuur

Nieuwegein, 17 oktober 2008

Het vak smeden spreekt bij velen tot de verbeelding: vuur, kolen, staal, zweet en passie! Kunstsmid, restauratiesmid, ze zijn hard nodig voor ons monumentale erfgoed. Het is een vak dat echter niet vaak wordt gekozen als beroep. Het Nederlands Gilde van de Kunstsmeden (NGK) wil het vak weer op de kaart zetten en heeft onlangs een nieuw opleidingscentrum in Huizen gebouwd om te proberen een aantal goed opgeleide vaktechnische mensen te krijgen.

Op de Botterwerf in Huizen (NH) is deze maand de nieuwe smederij van het NGK (Nederlands Gilde van de Kunstsmeden) geopend. De smederij maakt deel uit van de in ere herstelde Botterwerf Huizen, een werf waar schepen zoals botters onderhouden en gerepareerd kunnen worden. De smederij beschikt over 6 vuren en is het nieuwe opleidingscentrum voor vakbekwaam smid. Op zaterdag 8 november van 13.00 tot 17.00 uur organiseert het NGK op de Botterwerf in Huizen ''een oud ambacht met nieuwe oerkracht''. 15 enthousiaste scholieren mogen hier deelnemen aan een geweldige smeedmiddag. Hun hamer zwaait onder toeziend oog van ervaren NGK-smeden. Aan het eind van de middag wordt een oorkonde uitgereikt.

Locatie en tijd:
De Botterwerf, Havenstraat 300, 1271 GD Huizen - www.debotterwerf.nl De middag start om 13:00 uur en eindigt om 17:00 uur Ook belangstellenden die nieuwsgierig zijn naar het vak van de smid kunnen hier komen kijken.

Op de website van het NGK, www.smeden.nl, staat een interview met twee docenten van het ROC ASA in Amersfoort/Leusden, Harrie van Ippel en Jan van Leijenhorst. Zij zijn in het bezit van een smeeddiploma, behaald onder deskundige leiding van NGK docenten.

UW AANMELDING GRAAG STUREN NAAR HET NGK-SECRETARIAAT. VOOR ADRESGEGEVENS ZIE HIERBOVEN.



Ingezonden persbericht