RVD/KH: Prinses Màxima spreekt op slot Taalontmoetingen Oranje Fonds

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Màxima der Nederlanden spreekt zaterdagmiddag 8 november in Utrecht tijdens het slot van het driejarige programma Taalontmoetingen van het Oranje Fonds. Dit programma was opgezet op aanbeveling van de Commissie PaVEM. Het doel is allochtone vrouwen die ouder zijn dan 18 jaar en vóór 1998 naar Nederland zijn gekomen alsnog de mogelijkheid te bieden om de Nederlandse taal te leren via vrijwilligers aan huis. Minister Vogelaar houdt tevens een speech tijdens deze bijeenkomst.

Tijdens het slotfeest komen alle deelnemende organisaties nog eenmaal bijeen om ervaringen uit te wisselen. In de afgelopen drie jaar leerden honderden vrijwilligers in 36 steden ruim 3000 allochtonen de eerste beginselen van de Nederlandse taal. Hierdoor nemen nu veel van deze vrouwen beter en vaker deel aan de Nederlandse samenleving.

Het Oranje Fonds heeft de resultaten en ervaringen van de 36 projecten gebundeld in het boekje Drie jaar Taalontmoetingen, 2005 - 2008. Dit boekje verschijnt in een beperkte oplage; het eerste exemplaar wordt tijdens de bijeenkomst uitgereikt aan de Prinses.

Voorafgaand aan het slotfeest van het programma Taalontmoetingen, start een feest dat het Oranje Fonds organiseert om de 'maatjes', vrijwilligers die gedurende minimaal een half jaar in een één op één relatie iemand hulp bieden, te bedanken. De Prinses zal voorafgaand aan de bijeenkomst over Taalontmoetingen ook de start van het 'Maatjesfeest' bezoeken.

De Prinses en de Prins van Oranje zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

Noot voor redacties (