Badeend ook bij Noordelijk Filmfestival


WARNS, 20081028 -- Op zaterdag 8 en zondag 9 november draait de film Duckumentary 44.7?N, 178.1?E van de Friese beeldend kunstenaars en filmmakers Patrick Gofre en Marga Houtman bij het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden.

Toen Marga Houtman in 2003 een krantenbericht las over de lotgevallen van duizenden badeendjes, die in 1992 tijdens een storm op de Stille Oceaan in het water terecht waren gekomen, raakte ze geboeid en begaan.
Ze maakte in 2005 de Moedereend; een reusachtige badeend van 2,50 m. lang die op reis gaat om haar kroost te zoeken.

Patrick Gofre en Marga Houtman filmden deze reis. Zo belanden ze onder meer in Cornwall, waar men - evenals aan de Nederlandse kust - verwacht dat er spoedig exemplaren van de badeenden die in 1992 schipbreuk leden, zullen aanspoelen.
De avontuurlijke reis van de eendjes over de wereldzee?n heeft dan ook de belangstelling van oceanografen, omdat via aangespoelde diertjes zeestromingen in kaart gebracht kunnen worden.

Naast de zoektocht op stranden en op zee wordt een bezoek gebracht aan de grootste badeendenrace ter wereld, en krijgt een aantal wetenschappers nijpende vragen voorgelegd als: wat is de oorsprong van de badeend, hoe ontstaan de warme gevoelens die de badeend oproept bij jong en oud?

Niet alleen Gofre en Houtman zijn gefascineerd door de badeend, overal waar ze met de Moedereend verschijnen raakt het publiek in de ban.
En dan nog de verzamelaars. Een van hen zegt dat de badeenden hem helpen in de strijd tegen de ouderdom en tegen conformisme.

Deze documentaire maakt duidelijk dat de badeend meer is dan zomaar een kinderspeeltje.

Eerder dit najaar ging Duckumentary 44.7?N, 178.1?E tijdens het Nederlands Filmfestival in premi?re.


Voorstellingen:

Zaterdag 8 november, 12.00 uur
Noordelijk Film Festival
Centrum voor Natuur en Landschap (CNL)
Burg. Reedekerstraat 11
West-Terschelling

Zondag 9 november, 12.30 uur
Nivo Noord zaal 3
Stadsschouwburg De Harmonie
Ruiterskwartier 4
8911 BP Leeuwarden


Kaartverkoop:

De kaartverkoop voor Leeuwarden gaat via de kassa van Stadsschouwburg de Harmonie, telefoon 058-2330233
Voor meer informatie: www.noordelijkfilmfestival.nl





Ingezonden persbericht