Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Heartland Café met Peter Guralnick
Frank de Munnik in gesprek met een van Amerika's beste muziekjournalisten

Iedere maandag vinden in Grand Café Meneer Frits, het derde podium van Muziekcentrum Frits Philips, concerten plaats met singer/songwriters, akoestische bands, rootsy performers en andere parels uit de muzikale. Maandag 8 november is criticus, popjournalist, auteur en Elvis Presley biograaf Peter Guralnick te gast i.h.k.v. het Heartland Festival. De rode gordijnen worden opgehangen, stoelen omgedraaid, de spots aan en Meneer Frits verandert in een fraaie club met een prachtige geluidsweergave. Frank de Munnik in gesprek met Peter Guralnick over o.a. muziek uit het Amerikaanse Heartland.

Peter Guralnick
De Amerikaanse criticus, popjournalist, auteur en scriptschrijver Peter Guralnick komt tijdens een van de Heartland Cafés naar Meneer Frits. In een interview met Frank de Munnik geeft Peter Guralnick antwoorden op vragen als: Wat is er over van de twintigste-eeuwse muzikale melting pot?' En 'Wat is de rol en invloed (geweest) van religie op de muziek uit de Heartland?' Guralnick is een autoriteit op het gebied van blues, country, rock-'n-roll en soul en geldt als een van de belangrijkste Amerikaanse muziekjournalisten. Hij publiceerde meer dan tien boeken over popmuziek, waaronder een tweedelige biografie over Elvis Presley. Een biografie waar hij 11 jaar over deed om alle informatie te verzamelen. Over het eerste deel schreef het NRC: 'Het leverde een vuistdik werk dat temidden van de tweehonderd titels over Elvis, geldt als een juweel van biografisch vakmanschap. Het boek, dat de opkomst van Elvis behandelt tot en met zijn doorbraak in 1956 met Heartbreak Hotel en de traumatische dood van zijn moeder Gladys, werd ontvangen als de 'definitieve' biografie.' New York Times zei: 'The finest rock-and-roll biography ever written' en ook Bob Dylan is enthousiast: 'Unrivaled account of Elvis... this book cancels out all others'. In het interview met Frank de Munnik laat Peter Guralnick ook veel muziek horen, waar de heren het vervolgens over praten. Een gesprek met voorbeelden van een zeer gepassioneerd muziekliefhebber!

Frank de Munnik werkt bij Muziekcentrum Frits Philips en is freelancer bij VPRO. Hij interviewde eerder al Robert Wyatt en Eels en maakte radiodocu's over bijvoorbeeld The Beatles en Nick Drake.

Het Heartland Café maakt onderdeel uit van het Heartland Festival. Heartland is een interdisciplinair project over de hedendaagse visuele cultuur, kunst en muziek die voortkomt uit het hart van de Verenigde Staten. Heartland bestaat uit een groepstentoonstelling met nieuw en bestaand werk in het Van Abbemuseum en een muziekprogramma in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. Daarnaast omvat het project lezingen en debatten, een foto-expositie, publicaties en een 'artist-in-residence'-programma. Het project is een samenwerking tussen het Van Abbemuseum en Muziekcentrum Frits Philips, met het Smart Museum of Art in Chicago als Amerikaanse partner. Heartland vindt plaats in Eindhoven tot en met 25 januari 2009. Een deel van de tentoonstelling reist in 2009 naar het Smart Museum of Art in Chicago.

MA 08.12 Heartland Café met Peter Guralnick in Meneer Frits, Eindhoven ¤ 10,- + servicekosten
Kaarten: www.muziekcentrum.nl en 040-2442020 of via Ticket Service: 0900 300 1250 (45 cpm), www.ticketservice.nl

www.muziekcentrum.nl - www.meneerfrits.nl - www.heartlandeindhoven.nl


- EINDE PERSBERICHT -

Beeldmateriaal is te downloaden van www.het-monumentale.nl/downloads.php

HET MONUMENTALE

promotie & educatie voor de muzieksector

Evelyne Levêke

Jansveld 31, 3512 BE Utrecht

Postbus 553, 3500 AN Utrecht

T: +31 (0)30 - 785 5887 - M: +31 (0)6 - 4500 8427 - F: +31 (0)8 - 4224 8808

evelyne@het-monumentale.nl - www.het-monumentale.nl