Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zutphen, 23 oktober 2008

'Paradijs Gelderland' in Wijchen
Uniek concert met muziek uit vijf religieuze tradities

Geloven in Gelderland, het festival over Gelders religieus erfgoed, presenteert op zaterdag 8 november in de hindoestaanse tempel in Wijchen de eerste van een reeks muzikale ontmoetingen onder de titel 'Paradijs Gelderland'. Koren en musici uit verschillende geloofsgemeenschappen laten horen hoe volgens hen het leven na de dood klinkt. Groepen uit Wijchen en omgeving brengen onder meer hindoestaanse mantra's, Islam recitaten, Joodse nigoenim en Gregoriaanse liederen. De Gelderse Commissaris van de Koningin, Clemens Cornielje zal bij dit unieke concert aanwezig zijn.

Paradijs Gelderland in Wijchen, zaterdag 8 november, 20-22.15 uur, Hindoestaanse tempel Shree Raam Mandir, Stationslaan 18, 6602 BP WIJCHEN Toegang en parkeren gratis. Goed bereikbaar met Openbaar Vervoer. Actuele festivalinformatie staat op www.geloveningelderland.nl.

Paradijs Gelderland
Onder de titel Paradijs Gelderland vinden in het kader van het cultuurhistorisch festival 'Geloven in Gelderland' muzikale ontmoetingen plaats. Hiervoor heeft het festival 'Geloven in Gelderland' samenwerking gezocht met geloofsgemeenschappen die actief zijn in de provincie. De invalshoek is muziek en ontmoeting. Muziek speelt in vrijwel alle vormen van religie een belangrijke rol. In muziek wordt gebeden; muziek ondersteunt de liturgie en vormt een instrument bij meditatie. Muziek vormt kortom een 'bindend' element. Om dat bindende element te versterken is een thema gekozen waarover de gedachten in de uiteenlopende geloofsopvattingen dicht bijeen komen: de dood en het leven daarna in 'het Paradijs'.

Doel van Paradijs Gelderland is op de eerste plaats het bevorderen van uitwisseling en ontmoeting tussen geloofsgemeenschappen onderling: niet alleen tussen christelijke geloofsgemeenschappen, maar ook om islamitische, joodse, hindoeïstische en van overige religies. Daarom is gekozen voor kleinschalige, lokale muziekactiviteiten, met een eigen actieve inbreng van de geloofsgemeenschappen. Daarnaast wil men een breder publiek laten kennismaken met de rijkdom van religieuze muzikale tradities (en dus erfgoed) bij voorkeur in bijzondere, religieuze gebouwen/monumenten.

Grootste hindoetempel
Het Multifunctioneel Hindoestaans Cultureel Centrum (MHCC) in Wijchen levert een belangrijke bijdrage aan het festival Geloven in Gelderland. Het MHCC is niet alleen de basis voor de Oost-Nederlandse Hindoestaanse gemeenschap, het pand uit 2006 herbergt ook de grootste hindoetempel van het Europese vasteland: de Shree Raam Mandir. Naast een plek voor spiritualiteit en rust, biedt het centrum ruimte voor ontmoeting en uitwisseling. Men kan er meer te weten komen over de cultuur van de Hindoestanen op het gebied van onder meer dans, toneel, muziek en folklore. Andere festivalactiviteiten in de Mandir
Op 1 november vond er al een bijeenkomst plaats over de betekenis van licht voor de verschillende religies. Verder zijn er op zaterdag 22 november en woensdag 3 december open dagen waarbij men kennis kan maken met de hindoetempel en het Hindoeïsme, Indiase muziek en klederdrachten en de befaamde Hindoestaanse snacks.

Einde bericht

---



Ingezonden persbericht