Universiteit van Tilburg

3 november 2008

Willem-Alexander en Maxima ontvangen boek over expat studenten UvT

Boekpresentatie in kader van landelijk Erasmus Festival

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima zullen tijdens de pauze van de officiële opening van het Erasmus Festival in Den Bosch op zaterdag 8 november een boek in ontvangst nemen met diepte-interviews met buitenlandse studenten aan de Universiteit van Tilburg. De UvT biedt zelf ook een uitgebreid programma aan in het kader van het Erasmus Festival, getiteld 'Kosmopolitisme en nostalgie'.

Het Erasmus Festival staat in het teken van het 50-jarig jubileum van de Stichting Praemium Erasmianum (SPE), die elk jaar de Erasmusprijs uitreikt. De in 1958 door Prins Bernhard ingestelde prijs is bedoeld voor een persoon of instelling die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. Op 7 november wordt de prijs in Rotterdam uitgereikt aan de Nederlands/Britse journalist, essayist en politiek commentator Ian Buruma.

De bijdrage van de UvT aan het Erasmus Festival bestaat naast de medewerking van buitenlandse UvT-studenten aan het boek Cosmopolitans. How international students change global society van schrijver/journalist Ralf Bodelier, uit symposia, debatten, films en poezie. Met het thema Kosmopolitisme en nostalgie sluit de UvT aan bij het algemene festivalthema De nieuwe kosmopoliet.

Symposium Stepping Stones
Het openingssymposium Stepping Stones aan de Universiteit van Tilburg gaat in op de vraag hoe de moderne wereldburger en de samenleving zich verhouden tot kosmopolitisme en nostalgie, tot het overstijgen van grenzen enerzijds en de hang naar het eigen verleden anderzijds. Drie wetenschappers geven hun visie daarop vanuit het perspectief van de taal, het leger en de sport. Centraal staat dat culturele en religieuze tegenstellingen tussen verschillende maatschappelijke groepen een populistisch politieke lading kunnen krijgen. De sprekers gaan in op de vraag of de aandacht niet verlegd moet worden van verschillende naar gedeelde en gemeenschappelijke waarden. Hoogleraar Guus Extra (UvT, Babylon) spreekt over meertaligheid als een beschavingsuitdaging. Hoogleraar Sjo Soeters (UvT, Nederlandse Defensie Academie) gaat nader in op het thema 'de vreemdeling in het leger'. Islamitische soldaten vechten voor Nederland in islamitische landen. Hoe kan dat? Dr. Agnes Elling (Mulier Instituut voor sportonderzoek) laat zien dat sport niet zomaar verbroedert. En misschien wel helemaal niet. Maar moet dat eigenlijk wel?

Cultureel filmprogramma Ostalgia
Op 13 november gaat de aandacht uit naar Midden- en Oost-Europa. Het begrip Ostalgia is een uitdrukking van nostalgie en politiek in de DDR. Belangstellenden kunnen genieten van de film Sonnenallee, ingeleid door Lucia Knoflickova. Sonnenallee is een indrukwekkende ironische film uit 1999 die een terugblik geeft op de deling van Berlijn in Oost en West in de jaren zeventig.