Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Groningen, oktober 2008

JAAP KRAMER: SNUF DE HOND & NOG VEEL MEER

Vanaf 8 november a.s. is in het Grafisch Museum Groningen de expositie 'Jaap Kramer: Snuf de Hond & nog veel meer' te zien. In het museum zijn originele tekeningen te zien van de illustraties en omslagen die Jaap Kramer maakte voor de boeken van Piet Prins over Snuf de Hond. Hij illustreerde echter honderden kinderboeken en tekende voor tal van tijdschriften en kranten. Ook maakte hij de afbeeldingen voor een tekenfilmserie van de Evangelische Omroep, waarvan eveneens originelen aanwezig zijn in het museum. De geschiedenis van Bonifatius en Abraham Kuyper zijn te zien, evenals het verhaal van Hendrik de Cock.

Jaap Kramer (Bolsward, 6 mei 1936) leerde tekenen via een tekencursus van de LOI. Op 16-jarige leeftijd ging hij werken bij een reclamebureau in Leeuwarden, waar hij werkte tot hij in dienst moest. Daar begon hij de strip Jim Burk op, die in het Bolswards Nieuwsblad verscheen. Na 1962 werd hij freelancer, werkte veel voor uitgeverijen van schoolboeken en was jarenlang illustrator van Okki. Hij werkte voor het Nederlands en Reformatorisch Dagblad en is sindsdien illustrator gebleven van uitgeverijen met een christelijke levensovertuiging. Jaap Kramer illustreerde honderden boeken en doet dat nog steeds. Hij voelt zich geïnspireerd door de illustratoren Isings, Jetses en Bottema. De manier waarop Jaap Kramer tekent, schildert en aquarelleert, is traditioneel en herkenbaar. Hij vindt dat kinderen de illustraties moeten kunnen begrijpen. Vanaf 8 november toont het Grafisch Museum originele tekeningen die Jaap Kramer maakte voor de boeken van Snuf de Hond die Piet Prins tussen 1953 en 1985 schreef. Boeken die mateloos populair waren door de spannende avonturen die de herdershond samen met zijn baasje Tom Sanders ten tijde van de Tweede Wereldoorlog beleefde. Sinds kort zijn de avonturen van Snuf de Hond opnieuw mateloos populair door de speelfilm van Steven de Jong en de televisieserie die dit najaar te zien is bij de Evangelische Omroep.
In het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed laat het Grafisch Museum ook enkele reeksen met originele tekeningen zien uit de tekenfilmserie die Jaap Kramer verzorgde voor de E.O. De verhalen van Bonifatius en Abraham Kuyper worden getoond, evenals de geschiedenis van Hendrik de Cock.
Op 23, 28 en 30 december zal Jaap Kramer in het Werkmanatelier van het museum workshops verzorgen voor kinderen van 6-12 jaar. Het Grafisch Museum Groningen, Rabenhauptstraat 65, Groningen is geopend van dinsdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. Meer informatie is verkrijgbaar via www.grafischmuseum.nl of 050-5256497
---