tentoonstelling: Now&Wow - Exhibitionism

15/10/2008 13:30

Historisch Museum Rotterdam

NOW & WOW

EXHIBITIONISM

9 november 2008 t/m 4 januari 2009

De feesten van Ted Langenbach staan al jaren aan de top van de (inter)nationale partyscene. Zijn Club NOW & WOW is van 2000 tot 2007 the place to be. Op rauwe locaties in Rotterdam creëert Ted Langenbach met ontwerpers, kunstenaars en performers een kleurrijk platform van beeld, geluid en performance art. EXHIBITIONISM in het Historisch Museum Rotterdam brengt NOW & WOW nog een keer tot leven met foto's, video's, styling, decors, geur en natuurlijk muziek.

In het uitgaansleven is de vitaliteit van een stad terug te zien. Rotterdam is daar, ondanks het cliché van de werkstad, geen uitzondering in. Feesten en locaties bepalen soms zelfs een tijdperk. Van het vooroorlogse Pschorr met zijn oplichtende glazen dansvloer tot het Holland Pop Festival in Kralingen in 1970 kent elke generatie uitgaansgelegenheden en feesten die geschiedenis schrijven. Daar gebeurde het. Wie het over de Rotterdamse dance-cultuur van de afgelopen 25 jaar heeft, hoort ook een naam steeds terugkomen: Ted Langenbach.

Met NOW & WOW organiseert Ted Langenbach, later samen met Pietra Ligura, feesten voor enthousiaste jonge mensen uit alle bevolkingsgroepen en -lagen van Rotterdam. Humor is hierbij onontbeerlijk. Elke week wordt een thema voor het op handen zijnde feest bedacht: DJ Cooking, Fuck The DJ, Halal Geslacht, Verse Beesten, Lolita Kruisbestuiving, Stalking Heads. Met een flinke dosis ironie worden de consumptiemaatschappij en de polariserende samenleving op de hak genomen.

Gastcuratoren Elsbeth van Noppen en Joka Davids brengen in het Schielandshuis alle aspecten van NOW? weer bij elkaar. De vormgevers die wekelijks grote objecten voor de thema-avonden maakten toveren de zolderverdieping van het Historisch om tot NOW & WOW. Naast de muziekstijlen die een tijdsbeeld geven van elkaar snel opvolgende muziektrends, zijn ook de wisselende aankleding, de performances en het publiek van NOW & WOW opnieuw te beleven. Zo komt de sfeer van NOW & WOW weer even terug in Rotterdam, voor iedereen die erbij was, erbij had willen zijn of gewoon nieuwsgierig is.

In 2000 ontvangt Ted Langenbach de Rotterdamse Laurenspenning. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan personen die zich op inspirerende wijze inzetten voor de Rotterdamse samenleving op het gebied van kunst en cultuur. NRC Handelsblad schrijft naar aanleiding van deze erkenning: 'Overal mag de professor van de nachtcultuur zijn boodschap komen verkondigen dat dance de mensen verbindt, dat op zijn feesten alle kleuren en geaardheden samenkomen. Dat de gevestigde orde het bestaan van de dance-cultuur niet langer mag ontkennen." Met deze tentoonstelling zijn de feesten van Langenbach zelfs in het museum terechtgekomen. Maar zelf kijkt hij vooral vooruit, in september 2008 is hij weer betrokken bij een nieuw hoofdstuk in het verhaal van de Rotterdamse uitgaans-scene: Watt in het voormalige Nighttown.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.historischmuseumrotterdam.nl