Gemeente Nieuwegein


* nieuwegeinse actie van unicef en het milieu educatie centrum

Nieuwegeinse actie van Unicef en het Milieu Educatie Centrum

dinsdag, 11 november 2008

De landelijke Unicefcampagne ´Schoon drinkwater voor elk kind´loopt van 9 tot en met 16 november. Regionaal worden er allerlei activiteiten georganiseerd. In Nieuwegein organiseert Unicef samen met het Milieu Educatie Centrum een fotowedstrijd rond het thema ´Water en ik´ voor leerlingen de groepen 5 tot en met 8 van het basisonderwijs.

Water, we hebben er in ons land meer dan voldoende van. Droogte of een tekort aan schoon drinkwater komt bij ons niet voor. Elders in de wereld is dat wel anders en wereldwijd overlijdt er elke 20 seconde een kind als gevolg van vuil drinkwater.

Om mensen te attenderen op het gebrek aan schoon drinkwater in de Derde Wereld voert Unicef Nederland landelijk en regionaal campagne. Dat doen ze onder andere met het `blauwe rietje'. Dit rietje wordt symbolisch gebruikt om aan te haken bij het campagnethema. Immers, door een rietje kun je (water) drinken. Tijdens de campagneweken duikt het rietje overal op. Het komt op televisie, maar de kans is ook groot dat er in een café of restaurant in Nieuwegein een blauw rietje in een glas drinken zit. Het rietje is bedoeld om mensen even stil te laten staan bij het feit dat niet elk kind in de wereld schoon drinkwater heeft.

Superrietje Superrietje
Naast het ´gewone´ rietje is er ook een `superrietje'. Dit rietje is maar liefst 2,25 meter lang! Om het verband tussen de noodzaak van schoon drinkwater in de Derde Wereld, het vele water in ons land te leggen, voert Unicef vrijwilliger Frida Koopman met het grote rietje actie voor Unicef.

Zaterdag 8 november staat ze bij de aanlegsteiger van de Hollandse IJssel in het Natuurkwartier (tussen de kinderboerderij en de wipwatermolen) en zaterdag 15 november is ze te vinden aan het Merwedekanaal bij de Wereldwinkel. Van 12.00 uur tot 15.00 uur kan iedereen op deze mooie plekken met het grote rietje op de foto. Dat gaat dan niet voor niks, maar tegen betaling van 1 euro voor het waterproject van Unicef. Daarnaast kan er met 2 emmertjes water worden gesjouwd. De kunst is natuurlijk om dat te doen zonder te knoeien.

De fotowedstrijd
Het thema is dus `Water en ik' (of `Water en onze klas'). Nieuwegein is een stad met erg veel water, slootjes en vijvers. Op veel manieren kan je genieten van water, geboeid worden door water of er juist bang van worden. Op jouw foto kan iedereen zien waarom je blij wordt van water, water vies vindt, bang wordt, water eng of griezelig vindt, wat je zelf of samen met anderen met water kan doen, waarom water belangrijk is voor jou, voor de dieren die in de sloot leven of ...
Je kan water in huis, buitenshuis, dichtbij je huis of school, of elders in Nieuwegein op de foto zetten.

De foto moet aan de volgende criteria voldoen:

* Op de foto moet je kunnen zien waarom je deze waterplek, in huis/je eigen buurt/ergens anders in Nieuwegein, uitgekozen hebt. Je mag zelf op de foto staan.

* De foto moet in de actiemaand november gemaakt zijn.
* Het formaat is 13 x 18 cm (min. 300 dpi)
* Bij je foto staan je naam, adres, leeftijd, school, telefoonnummer en eventueel je e-mailadres.

* Omschrijf onder of bij de foto in één zin nog eens duidelijk waarom je deze foto hebt gemaakt: Water

---
................

Vanaf 9 november kun je je foto insturen of brengen naar:
* Milieu Educatie Centrum, mec@nieuwegein.nl, Geinoord 9, 3432 PE Nieuwegein

* Wereldwinkel, Herenstraat 12,3438 AJ Nieuwegein
* Unicef Nieuwegein, t.a.v. Frida Koopman, Hazeweide 20, 3437 TW Batau Noord
De sluitingsdatum is 30 november!

Alle foto's worden bij het MEC geëxposeerd vanaf het moment van binnenkomst tot de prijsuitreiking op donderdag 11 december 2008. Wie weet, komt jouw foto/inzending in de krant! Dan heb je dus een geweldig idee gehad of je hebt een topfoto gemaakt met een goede leus erbij.