Nederlandse Moslim Omroep

Persbericht InFocus, 7 november 2008

Benoeming en bestrijding van "Marokkanenprobleem" verloopt contraproductief

Gedoe rondom Marokkanen: investeer met verstand en begrip!

Denaturaliseren, terugsturen naar Marokko of vernederen in de eigen omgeving? Politiek en media hebben er belang bij de problemen rond Marokkaans-Nederlandse jongeren voortdurend groot onder de aandacht te brengen. Met de oplossing ervan is veel geld gemoeid. Steeds luider klinkt dan ook de roep om een keiharde aanpak. Maar als het gastenpanel van de NMO moet kiezen tussen investeren in of aanpakken van deze jongeren, kiest het voor investeren. Keihard maar met een beter begrip van de problemen dan nu het geval is.

In deze uitzending slaat presentator Abdellah Dami een brug tussen deskundigen uit de 'zachte' wereld van wetenschap en de 'harde' praktijk op straat. Rond de tafel zitten ontwikkelingspsychologe Sheida Novin Farahbakhsh, socioloog Illiass Elhadoui, wijkagente Fatima Aboulouafa en Hassan Azehaf, de laatste een jongere met een probleemverleden. Ze zijn gesprekspartners uit zeer uiteenlopende werelden die elkaar dan ook niet altijd verstaan. Maar als het gaat om het benoemen van de problemen en aandragen van oplossingen staan zij hun mannetje. Fatima Aboulouafa: 'Het gaat om een mindswitch. Dat de jongeren zich niet langer gaan afvragen wat de maatschappij voor hen kan doen maar wat zij voor de maatschappij kunnen doen.'

De discussie gaat na de uitzending verder op onze website.

Met ingang van 26 oktober 2008 heeft het programma InFocus een nieuw format: een studiogesprek onder leiding van presentator Abdellah Dami afgewisseld met een update en korte reportages.

Klik hier voor onze promo!

Programma: InFocus, Achtergronden bij de actualiteit

Uitzending: zondag 9 november 2008 van 14.30 tot 15.00 uur op Nederland 2

Daarna blijvend beschikbaar via de website

Herhaling: zaterdag 15 november 2008 van 10.30 tot 11.00 uur op Nederland 2