Ingezonden persbericht


Persbericht,
Leiden, 27 oktober 2008

Zondagmiddaglezing 9 november: Mali Music door Joep Pelt in Museum Volkenkunde

Eén zondagmiddag per maand organiseert Volkenkunde een lezing over een actueel onderwerp. 'Mali Music' is de titel van de lezing in november. Joep Pelt vertelt zijn bijzondere muzikale verhaal dat naadloos aansluit bij de grote tentoonstelling 'MUSIC IN MOTION-Langs de wereldsteden van de muziek'. Beelden, geluiden en live muziek wisselen elkaar deze middag in rap tempo af. Op die manier komen toehoorders alles te weten over de swingende ritmes en complexe melodieën die Mali rijk is. De lezing duurt een uur en daarna kan men genieten van een drankje in het museumcafé en nog wat napraten met de spreker.

Vanuit elke aftandse radio en iedere openstaande deur wordt het Malinese landschap gevuld met een uniek mozaïek van traditionele en moderne klanken. Hoewel de omvang van Mali's muziekcultuur voor buitenstaanders moeilijk valt te duiden, wordt bij een eerste kennismaking al snel de enorme variatie duidelijk. Het is vooral deze muzikale breedte waardoor de Amsterdamse gitarist/zanger/liedjesschrijver Joep Pelt(1979) werd gegrepen. Na enkele muziekreizen door Mali nam Pelt in 2006 in Bamako de cd 'I Yougoba' op met de lokale gitaarheld Lobi Traoré. Het jaar daarna tourde hij met Traoré langs onder meer North Sea Jazz, Festival Mundial, Oerol en het Bimhuis in Nederland en ook naar New York, Chicago en het SXSW Festival in Texas.

Joep Pelt is singer/songwriter in de ruimste zin van het woord. Constant is Pelt op zoek naar nieuwe input en manieren om muziekstijlen met elkaar te versmelten. Muziektijdschrift OOR schreef over hem: 'Zowel solo als met zijn band heeft hij al bewezen over een geheel eigen, eigentijdse visie op rootsmuziek te beschikken.'

Arrangementsprijs: E 10,00 (lezing en borrel, inclusief museumentree). Museumkaarthouders, leden van de Vriendenvereniging en studenten van de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden betalen de speciale prijs van 5 euro.

Zondagmiddaglezing 9 november: Mali Music door Joep Pelt Museum Volkenkunde | Steenstraat 1 Leiden
t 071 5168 800 | www.volkenkunde.nl | info@volkenkunde.nl Openingstijden: di tm zo 10-17 uur. Het museum is gesloten op 25 dec, 1 jan, 30 april en 3 okt. Entree (inclusief tijdelijke tentoonstelling MUSIC IN MOTION) 8,50 / 5,00; mk/65+ en kinderen korting



Ingezonden persbericht