Ingezonden persbericht



- Persbericht-

Herdenking 70 jaar Kristallnacht in Nijmegen, Groesbeek en Kleve

Op zondag 9 november a.s. vindt er een grensoverschrijdende herdenking plaats van de Kristallnacht in Kleve, Nijmegen en Groesbeek. Het dieptepunt van de vooroorlogse rassenhaat in Nazi-Duitsland werd in de nacht van 9 op 10 november 1938 bereikt, toen in de zogenaamde Reichskristallnacht (oftewel Pogromnacht) op grote schaal synagogen en joodse winkels werden verwoest en joden gemolesteerd. Dertigduizend joden werden gearresteerd en in de concentratiekampen Sachsenhausen, Buchenwald en Dachau opgesloten. De complete uitschakeling van de joodse bevolking uit het maatschappelijke leven werd van nu af aan met kracht ter hand genomen. Wat volgde was de volkerenmoord tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij de nazi's het behalve op joden gemunt hadden op o.a. homosexuelen, zigeuners, geestelijk gehandicapten en politieke tegen- standers. Het herdenkingsprogramma is tot standgekomen in samenwerking met de joodse gemeente Nijmegen, Gemeente Kleve, Nachbarn Ohne Grenzen en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Iedereen is van harte welkom bij de programma's op de verschillende onderstaande locaties. De toegang is kosteloos.

Nijmegen: Synagoge, Nonnenstraat 21
10.30 - 11.30 uur:


. Welkom door Robert J. Baruch, voorzitter, joodse gemeente Nijmegen


. De Kristallnacht in Nazi-Duitsland, door Wiel P.H. Lenders, directeur Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

. De Kristallnacht: wat merkten we er van in Nijmegen en omgeving, door Frank Eliens, onderzoeker Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog.
. Korte bezichtiging synagoge o.l.v. Rob van der Meer.

Kleve: Synagogenplatz, Reitbahn
15.00- 16.30 uur:

. Welkom door de burgemeester van Kleve, Theodor Brauer.
. Bijdragen van Robert Baruch, Maria Diedenhofen en Frits Gies.
. Herinneringen van toen.

. Muziek en bijdragen door jongeren van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, Freiherr- vom-Stein Gymnasium Kleve, Wilhelm-Frede-Schule Kleve, Grundschule Kleve-Unterstadt.

Groesbeek: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4. 20.00 - 22.00 uur:

. Welkom en inleiding door Wiel P.H. Lenders, directeur van het museum.
. De ervaringen van Bert Woudstra, toentertijd woonachtig in de Nederlands - Duitse grensstreek. Hij zal verslag doen van zijn waarnemingen destijds.
. Filmbeelden.

. Gedachtenwisseling met andere interessante gasten: o.a. Adriaan de Winter; oud-gevangene en verzetsman. Hij laat zien wat hij doet op dit moment met en voor de Nederlandse en Duitse jeugd.
.Klassieke muziek met o.a. de jongeren Cecily Lock, Franziska Daamen en Carina Meisters.

Informatie: info@bevrijdingsmuseum.nl. Entree: gratis.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Bezoekadres: Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Postadres: Postbus 144, 6560 AC Groesbeek
Telefoon: (+31)024-3974404
Fax: (+31) 024-3976694


---- --