Museum Geelvinck: Azië uit het hart gegrepen


Kunst uit China, Mongolië en de Himalaya van Neolithicum t/m Mao

AMSTERDAM, 20081107 -- Ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum van de Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst (VVAK) organiseert Museum Geelvinck Hinlopen Huis in Amsterdam van 10 november 2008 t/m 16 februari 2009 een tentoonstelling met kunst van China, Mongolië en de Himalaya uit bezit van leden van de Vereniging. De opening vindt op zondag 9 november vanaf 16.00 uur plaats voor leden van de VVAK. Pers en media zijn daarbij van harte welkom.

Het vormt de eerste tentoonstelling in een reeks, die onder de titel: 'Azië, uit het hart gegrepen' de komende jaren het publiek een blik zal gunnen in privé-collecties met Aziatische kunst, niet alleen uit China, maar ook uit Japan, India en Indonesië. Deze exposities zullen een beeld geven van wat leden van de VVAK, allen liefhebbers en deels ook verzamelaars van Aziatische kunst, zelf aan schoons in huis hebben.

Meestal blijven deze schatten verborgen in de schoot van de familiekring: zij worden door de eigenaar thuis met liefde gekoesterd en hoogstens aan vrienden getoond. Dankzij de reeks 'Azië, uit het hart gegrepen' kan ook het bredere publiek nu kennis nemen van deze prachtige stukken en zien, waar een passie voor het verzamelen van Aziatische kunst toe kan leiden.

De eerste expositie van deze reeks is geheel gewijd aan China en omliggende streken. Zij toont de ontwikkeling van de kunst in dat gebied beginnend bij neolithisch aardewerk en jade voorwerpen van ver vóór onze jaartelling en eindigend met een porseleinen vaas met Mao's portret.
De bezoeker zal getroffen worden door de expressiviteit van bronzen dierfiguurtjes van de Mongools-Siberische Ordos-cultuur, de eeuwenlang volgehouden verfijning van het Chinese porselein en de verstilling van verguldbronzen Buddha's uit Tibet. Ook sieren een aantal heel bijzondere Chinese tapijten de wanden van de tentoonstellingsruimte in het museum. Duidelijk is hoe de culturen van deze gebieden met elkaar verweven zijn en elkaar hebben beïnvloed.

De expositie loopt deels parallel aan de jubileumtentoonstelling met objecten uit het bezit van de Vereniging zelf, die in beheer zijn bij het Rijksmuseum te Amsterdam: de beroemde collectie Aziatische kunst van het Rijksmuseum. Deze tentoonstelling gaat onder de naam: 'A Devine Gift', op 3 november a.s. in het museum de Princessehof in Leeuwarden van start. De objecten uit de privé-collecties van de leden doet hier niet voor onder. Beide exposities laten zien, dat deze eerbiedwaardige vereniging in haar 90 jarig bestaan niet alleen een collectie ware topstukken van Aziatische kunst bijeen heeft weten te brengen en aan het Rijksmuseum in beheer heeft kunnen geven, maar dat ook de leden van de Vereniging verzamelingen met prachtige stukken van museale kwaliteit hebben weten op te bouwen.

Gedurende de tentoonstellingen in het Geelvinck Hinlopen Huis zullen er lezingen, presentaties en concerten plaats vinden.

www.museumgeelvinck.nl