Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 9 november 2008

Winkeliers verwachten lichte omzetstijging

Sinterklaas ook in 2008 gulle gever

De Nederlandse winkeliers verwachten dat Sinterklaas dit jaar ongeveer 490 miljoen euro aan extra omzet oplevert. Dit bedrag ligt iets hoger (± 2%) ten opzichte van vorig jaar. De lichte stijging is vooral te danken aan het feit dat steeds meer gezinnen Sinterklaas vieren.

In een normale week zet de detailhandel ongeveer anderhalf miljard euro om. Winkeliers rekenen in de week voorafgaande aan pakjesavond op een extra omzet van 490 miljoen euro. Dit wordt niet alleen uitgegeven aan Sinterklaascadeaus, maar ook bijvoorbeeld aan extra boodschappen. 'De laatste jaren zien we dat Sinterklaas steeds meer een familiefeest aan het worden is. Ook de mensen die niet aan cadeautjes doen, vinden het leuk om bijvoorbeeld gezellig met elkaar te eten', aldus Henk Kok, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel.

Internet
Voor de mensen die wel cadeaus kopen, wordt het steeds makkelijker om een leuke verrassing in huis te halen. Veel winkelketens zijn met uitgebreide websites op internet te vinden. 'Het aantal bezoekers van websites van de bekende winkelketens stijgt de afgelopen jaren enorm. Het is makkelijk om achter de computer te kijken en te vergelijken en daarna in de winkel het cadeau te kopen. Mensen kunnen bijvoorbeeld op het werk al ideeën opdoen', aldus Kok.

Populair
Speelgoed is koploper als het gaat om meest gekochte cadeaus tijdens Sinterklaas. Ook boeken, dvd's, cd's en electronica zijn populair. Opvallend dit jaar is de hoge verwachting rondom de verkoop van keukenartikelen voor zowel mannen als vrouwen. Daarnaast valt op dat kinderen op steeds jongere leeftijd om mobieltjes en Ipod's vragen, meisjes graag make-up willen en jongens hopen op een nieuwe spelcomputer. Het hele gezin zet vaak in op een mini laptop, maar of de Sint die mee gaat nemen uit Spanje is de vraag.....

Vrijdag 5 december

Winkeliers verwachten vooral tijdens het weekeinde van zaterdag 29 en zondag 30 november veel Sinterklaasdrukte. Kok: 'Sinterklaas valt dit jaar op vrijdag. Donderdagavond 4 december kan wel eens de boeken in kunnen gaan als de drukste koopavond ooit. En op vrijdag zijn veel mensen vrij. Kunnen ze snel nog even inkopen doen voor Sinterklaasavond.'

----------
Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.