Politie Haaglanden

Persberichten 9 november

Haaglanden, 09-11-2008

Lastige reiziger
Den Haag Een 18-jarige Hagenaar zorgde vrijdagavond 8 november kort voor middernacht voor een hoop tumult in een tram. De man reed zonder plaatsbewijs en werd ter hoogte van de Melis Stokelaan door personeel van de HTM gecontroleerd. Hierbij ging de man volledig door het lint. Met ondersteuning van de inmiddels gewaarschuwde politie kon de man worden aangehouden.

Gevaarlijk rijgedrag onder invloed van drank
Den Haag Politieagenten kregen zaterdag 8 november om 02.00 uur een melding dat getuigen belden dat op de Bezuidenhoutseweg door een personenauto aan het racen was. Agenten die een onderzoek instelden troffen op de Bezuidenhoutseweg een zwarte personenauto aan met daarbij een viertal jongeren. Uit onderzoek bleek dat een 33-jarige man bestuurder was geweest en alcohol had gedronken. Hij blies aan het bureau 495 ugl. De man kreeg een proces-verbaal voor het alcolholgebruik en zijn gevaarlijke capriolen.

Vandalen duperen invalide man
Den Haag/Loosduinen Onbekenden duwden zaterdagochtend 8 november om 04.00 uur het invalidenvoertuig van een 49-jarige Hagenaar omver. Het wagentje stond geparkeerd in de Pyrolaan en werd op zijn kant gegooid. Agenten wisten het voertuig weer op zijn vier wielen te zetten.

Overvallers aangehouden
Den Haag/Loosduinen Agenten hielden vrijdagmiddag 7 november om 16.45 uur twee Hagenaars aan op verdenking van betrokkenheid bij een overval op een bedrijfspand aan de Zichtenburglaan. Na de overval liepen beide verdachten weg in de richting van de Mac Donalds waar agenten ze zagen lopen. De politie onderzoekt de betrokkenheid van het duo. Van een eventueele buit is niets bekend.

Agressieve taxipassagiere
Voorburg Een 30-jarige inwoonster uit Voorburg kreeg het zaterdag 8 november om 02.50 uur aan de stok met de 44-jarige taxichauffeur die de vrouw had afgezet aan de Nicolaas Beetstraat. Hierbij trapte de vrouw tegen de auto waarbij schade ontstond en sloeg zij de chauffeur in het gezicht. Agenten hielden de vrouw aan die aan het bureau bekende. De aanleiding voor de ruzie was onenigheid over het te betalen bedrag voor de rit.

Hennepkweker vlucht voor politie en breekt enkel Voorburg Een 33-jarige Chinees brak donderdag 8 november om 11.40 uur zijn enkel. Agenten stelden een onderzoek in bij een woning aan de Spoorstraat. Omwonenden klaagden over stankoverlast. De agenten roken bij een van de woningen een scherpe henneplucht. Toen zij door de brievenbus keken zagen zij een man door de achterdeur de tuin in lopen. De man klom daarbij over een tuinmuur en brak daarbij zijn enkel. In de woning vonden de agenten een hennepkwekerij. In totaal namen de politieagenten 450 hennepplanten die over twee kamers waren verdeeld. Daarnaast namen zij vier dozen met henneptoppen (ruim 40 kilo hennep) in beslag. De stroom werd illegaal afgetapt. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van illegale kwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandgevaarlijke situaties. Dat bleek ook in dit geval. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Flinke borrel
Wassenaar Een 25-jarige fietster kreeg liep vrijdagavond 7 november om 18.00 uur in de armen van de politie. De vrouw fietste over het Kerkehout en viel op door haar wankel rijgedrag. Nadat de agenten haar aanspraken bleek dat zij onder invloed van alcohol verkeerde. Zij blies 1250 ugl en kreeg een proces-verbaal. Een 24-jarige automobilist uit Utrecht kreeg ook een proces-verbaal wegens rijden onder invloed. De man reed zonder licht over het parkeerterrein van Duinrell. Ook hij had teveel gedronken en het rijbewijs werd ingevorderd. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vier jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Vijf aanhoudingen na tumult in zwembad

Wassenaar Politieagenten hielden zaterdag 8 november om 20.00 uur vijf jongeren (17-20 jaar) aan op verdenking van betrokkenheid bij een massale vechtpartij in het Tiki zwembad in Duinrell. Een 17-jarige bezoeker uit Rottedam spuwde nadat hij van een glijbaan was gegaan overtollig water uit zijn mond. Dat water kwam abusievelijk tegen een andere bezoeker aan. De jongen bood direct zijn verontschuldigingen aan en daarmee leek de kous af. Toen hij daarna met zijn 17-jarige vriend nog een keer van de glijbaan afging werd hij opgewacht door enkele andere bezoekers waaronder de eerder genoemde man. Zij werden daarbij mishandeld door circa vijf jongeren die de twee Rotterdammers in hun gezicht sloegen. Met behulp van zwembadpersoneel en interne beveiligers kon de politie de vijf aanhouden. Politie en personeel van het attractiepark Duinrell treden gezamenlijk in geval van wanoordelijkheden in het attractiepark. Fysiek geweld wordt niet getolereerd. Het vijftal is ingesloten op verdenking van openlijk geweld.

Jeugdige autokrakers aangehouden
Naaldwijk/Westland Politieagenten hielden zaterdag 8 november om 14.00 uur drie jongeren (16 en 19 jaar) aan op verdenking van inbraak in een personenauto. Het drietal werd gesnapt tijdens de inbraak in een auto aan de Van der Doortogestraat. Dankzij een alert reagerende getuigen konden de agenten de jongeren aanhouden.

Doorrijden na aanrijding
Naaldwijk/Westland Een 23-jarige bestuurster van een personenauto veroorzaakte zaterdagochtend 8 november om 08.00 uur een ongeval op de Grote Woerdlaan. De vrouw ramde een verkeerspaal en reed hierna door. Dankzij een getuige die het kentekenvan haar auto noteerde kon de politie haar thuis aanspreken. De vrou erkende het ingeval. De politie maakte proces-verbaal tegen haar op.

Autokraker in de cel
Delft Een 30-jarige Delftenaar belandde zaterdagochtend 8 november in de cel. De man brak in een personenauto in die op de Pijpering geparkeerd stond. Nadat de man was betrapt rende hij hard weg. Agenten konden net even harder rennen en hielden hem aan.

Steigerdieven op heterdaad betrapt
Delft Twee Rotterdammers (32 en 36 jaar) konden zaterdag 8 november geen aannemelijke verklaring geven over de herkomst van een steiger die in hun auto lag. Het duo reed over de Poortweg en agenten onderwierpen het voertuig aan een routinecontrole. Het stel had verschillende verklaringen over de herkomst van de steigerdelen waarna agenten zij aanhielden.

Veel bekeuringen bij fietsverlichtingactie
Delft De politie schreef vrijdagavond 7 november tussen 19.00 en 21.00 uur op de Binnenwatersloot zevenendertig bekeuringen uit voor het rijden zonder licht. Fietsers die met knipperend licht reden kregen een waarschuwing. Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Voorwaarde is dat de losse lampjes op het bovenlichaam worden gedragen en duidelijk en voortdurend zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Meer informatie staat op de internetsite; www.losselampjesmogenook.nl. Om verkeersveiligheid van fietsers en bromfietsers, de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, te vergroten controleert Politie Haaglanden de komende maanden in de hele regio intensief op het gebruik van de juiste verlichting en reflectoren. Op diverse basischolen controleren agenten de komende weken fietsverlichting van kinderfietsen om schoolkinderen en ouders nadrukkelijk te betrekken bij het voeren van de juiste fietsverlichting. Een bekeuring voor defecte fietsverlichting bedraagt 20 euro.

Om verkeersveiligheid van fietsers en bromfietsers, de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, te vergroten controleert Politie Haaglanden de komende maanden in de hele regio intensief op het gebruik van de juiste verlichting en reflectoren. Een bekeuring voor defecte fietsverlichting bedraagt 20 euro.
Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Het gebruik van losse lampjes is wel aan enkele voorwaarden gebonden: De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de
fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd. Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug.
De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets
vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op zijn rug dragen.
Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking
kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn.
Er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden. Meer informatie staat op de internetsite www.losselampjesmogenook.nl

Wie is wie
Zoetermeer Een 31-jarige Rijswijker trachtte donderdag 8 november om 03.15 uur twee agenten om de tuin te leiden. De man reed als bestuurder van een auto over de Fokkerstraat en werd door de politie gecontroleerd. Hij had teveel gedronken en blies 370 ugl. De man gaf een valse naam op. Agenten maakten tegen de man proces-verbaal op. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.