Ingezonden persbericht


Persbericht

De prijswinnaars van het Noordelijk Film Festival

Kino Lika van regisseur Dalibor Matanic (Kroatië) wint de Matad'or (Interregio Competitie) en de Stenden Media Student Award.

30ste Noordelijk Film Festival in Leeuwarden, op Terschelling en Vlieland Vijf dagen lang films in een nieuw daglicht - 5 t/m 9 november 2008 www.noordelijkfilmfestival.nl

Kino Lika van regisseur Dalibor Matanic is de winnaar van de Matad'or (sculptuur en 10.000 euro). De jury van de Interregio Competitie, bestaande uit Rheem Al Ghazzi, Siddarth Sinha en Raymond van den Boogaard, heeft de film Kino Lika tot winnaar uitgeroepen omdat de film zich op verschillende niveau's afspeelt. Kino Lika begint met een realistisch portret van een dorp en haar inwoners, maar geleidelijk aan worden we in de wereld van het absurde en metaforische getrokken. Sommige films slagen er in de sociale realiteit op inventieve en esthetisch interessante manier te portretteren en andere munten uit in hun poëzie en symboliek. Maar Kino Lika slaagt erin beide elementen in zich te verenigen en leidt ons van het een in het andere en legt het metaforische van het alledaagse leven bloot. Dit is volgens de jury een van de uitdagingen van het maken van film. Kino Lika is hier op een briljante manier in geslaagd en verdient daarom de prijs. Tineke Schokker-Stampel, Gedeputeerde van de Provincie Friesland overhandigde de Matad'or aan Dalibor Matanic.

Kino Lika van Dalibor Matanic won ook de Stenden Media Student Award. Een citaat uit het juryrapport: "schokkerende scènes, een achtbaan van emoties, een verscheidenheid aan verhaallijnen en vooral een hele goede film".

De jury van de Interregio Competitie werd gevormd door Raymond van den Boogaard (chef kunstredactie NRC Handelsblad en nrc.next), Reem Al Ghazzi, regisseur uit Syrië en redacteur van Al Jazeera, en Siddharth Sinha, cineast uit India en Zilveren Beer-winnaar. Naast de internationale jury loofde een studentenjury van de Stenden Hogeschool in Leeuwarden de Stenden Media Student Award uit.

Kirschenblüten - Hanami (Cherry Blossoms) van Dorris Dörrie wint de publieksprijs. Uit alle films die op het Noordelijk Film Festival 2008 draaien heeft het publiek Kirschenblüten - Hanami (Cherry Blossoms) van Dorris Dörrie als winnaar gekozen.

Plot Point van Nicolas Provost wint de Friese Internationale Media Art Award (FIMAA) ter waarde van 1.500 euro. De jury zegt hierover: "Deze film speelt op eigenzinnige wijze met de karakteristieken van de media zoals wij die kennen uit films en tv-series. De beelden balanceren op de grens tussen fictie en non-fictie, wat ons achterlaat in verwondering".

De jury van de Friese Internationale Mediakunst Competitie bestond uit Toos Arends, conservator moderne en hedendaagse kunst in het Fries Museum, BarBara Hanlo, kunstenaar en filmmaker, en Telemach Wiesinger, fotograaf en filmmaker.

It smoargste plakje van Fryslân van Timo Hensen, Albertus Hamstra en Daniël Cohen wint de NaFFtad'or categorie Jongeren

C'est la vie van Mieke Hoogstra wint de NaFFtad'or categorie Amateurs

Consumptie verplicht van Niels Smithoek wint de NaFFtad'or categorie Semi-professioneel

De jury van het Noordelijk Amateur Film Festival bestond uit Jacco de Boer, een eigenzinnig film- en televisiemaker uit Leeuwarden. Zijn ervaring strekt van grote publieksproducties tot intieme cam-jo-projecten, daarnaast is hij een van de Nederlandse weblogpioniers en bedenker van de Friese jongerenzender Froeks.tv. Ontwerper Erwin Hamming-Schott, woonde in 1990-1991 een jaar in Los Angeles, waar hij bij de film werkte op het Art Department. Van 1995 tot 1999 was hij directeur-hoofdredacteur van radio- en televisieomroep Mercurius in Leeuwarden. Indertijd zette hij mede het NaFF op. Jort Harmsen is vijf jaar werkzaam als docent Media bij opleiding Media en Entertainment Management aan de Stenden Hogeschool te Leeuwarden en freelance fotograaf. Guus Tekstra is werkzaam als inspecteur bij de Inspectie van het Onderwijs.

Mission Impossible van Marco Bruno wint de Stimuleringsprijs Noordelijke Regionale Omroepen en zal op Omrop Fryslân, RTV Noord en RTV Drenthe worden uitgezonden. De film is ook te zien op www. noordelijkamateurfilmfestival.nl

De jury van de Stimuleringsprijs Noordelijke Regionale Omroepen werd gevormd door Willem van der Linde (1950) die sinds 1977, na zijn opleiding aan de Filmacademie, meer dan 30 jaar als freelance filmmaker werkte: als cameraman en als regisseur van voornamelijk documentaires. Hilde Mulder (1960) is sinds 1990 zakelijk en artistiek leider van Jeugdtheaterschool Friesland. Daarnaast produceert en regisseert zij sinds 1999 als zakelijk en artistiek leider van Stichting 'n Meeuw theaterproducties voor jongeren. Roel Dijkhuis werkte als journalist voor de NCRV, de Wereldomroep en de regionale omroep, de dagbladen de Winschoter courant en NRC Handelsblad, waarna hij tot hoofd provinciale voorlichting Friesland werd benoemd. In 1990 keerde hij terug naar zijn geboorteprovincie Groningen om de taak van directeur/ hoofdredacteur van de regionale Omroep Radio TV Noord op zich te nemen.

Noordelijk Film Festival
Ruiterskwartier 6, 8911 BP Leeuwarden
tel: 058-2137396 fax: 058-2157186

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Artistiek leider a.i.: Miryam van Lier
miryamvanlier@filminfriesland.nl tel: 058-2137396, mobiel: 0654 290170

Zakelijk leider: Jacqueline Schrijver
jacquelineschrijver@filminfriesland.nl, tel: 058-2137396

Publiciteit/marketing: Benthe van Aalst
benthevanaalst@filminfriesland.nl, tel: 058-2137396, mobiel: 06-30661520

Coördinatie publiciteit: MVSP
Monique van Schendelen
Noordereinde 233 - B, 1243 JT 's Graveland
monique@mvsp.nl tel: 035 5826969, mobiel: 06 53 697 606 fax: 035 5827885