Ingezonden persbericht


09-11-2008
Robert Doornbos beleeft A1 debuut van uitersten

De races van de A1GP Chengdu waren er twee van uitersten voor A1 Team Nederland. In de sprintrace wist Robert Doornbos een mooie tweede plaats te scoren, in de Hoofdrace was alle hoop op een goed resultaat bij de start al vervlogen en restte alleen met een 16e plaats het punt voor de snelste raceronde als schrale troost.

De Sprintrace over 18 ronden betekende voor Doornbos zijn racedebuut in A1GP. De A1 Team Nederland coureur startte vanaf een tweede positie en wist bij de rollende start zijn plaats ook te behouden en sloot achter A1 Team Ierland aan. Ierland wist meteen een klein gat te slaan, en ondanks het feit dat Robert nog wel iets dichterbij kwam, kon hij niet echt aanvallen voor de overwinning. Doornbos liep iedere ronde wel uit op de rest van het veld. A1 Team Nederland kwam nog dicht bij de snelste raceronde van de wedstrijd en noteerde de hoogste topsnelheid van iedereen. Ierland pakte vanaf pole position de winst in een wedstrijd die verder zonder incidenten verliep. Nederland kreeg er door het eerste podium van dit seizoen 8 punten bij en omdat zowel Frankrijk, Maleisië, Nieuw Zeeland en Australië slechter scoorden deed men ook goede zaken voor het kampioenschap. Groot Brittannië pakte de laatste podiumplek.

Voor de Hoofdrace moest A1 Team Nederland beginnen vanaf een achtste startpositie, maar het uitzicht op een goed resultaat en wellicht een tweede podium verdween meteen bij de start toen de A1 Team Nederland auto bij de staande start afsloeg en bleef staan. De safety car kwam weliswaar naar buiten, maar Doornbos keek meteen tegen een ronde achterstand aan en begon aan een vrijwel onmogelijke taak om toch nog punten te scoren. Doornbos liet zich echter niet uit het veld slaan, ging er goed voor zitten en liet de gehele race zien dat het tempo er toch echt wel inzat op het hobbelige en stoffige circuit van Chengdu. Langzaam maar zeker begon hij zijn achterstand op de rest van het veld in te lopen en gedurende de race kon hij, na twee prima pitstops ook nog een paar posities klimmen. Daarbij zette hij met nog 17 ronden te gaan de absoluut snelste raceronde van de dag neer, 1'15.212. Dat betekende toch nog een puntje voor A1 Team Nederland dat daarmee op 20 punten komt in de stand om het kampioenschap.

Robert: "Als ik terugkijk op het hele weekend, heb ik een mooi debuut bij A1 Team Nederland gehad. Natuurlijk baal ik van de start van de race van vandaag, maar dit moet je accepteren. Op de eerste rij gekwalificeerd, tweede in de sprintrace en in beide races de snelste rondetijden, maakt voor mijn gevoel toch nog veel goed!"

Portugal pakte hun eerste A1GP overwinning, voor Ierland en Groot Brittannië. Door het uitvallen van Frankrijk, Prost spinde, neemt A1 Team Maleisië de leidende positie in het kampioenschap mee naar hun thuisrace over twee weken op het circuit van Sepang. Zij hebben zes punten voorsprong op A1 Team Nederland dat nu vijfde staat, in punten gelijk met Nieuw Zeeland op de vierde plaats.