PvdA Rotterdam


Fractie PvdA Feijenoord tevreden over behandeling begroting 2009.

Zo 9 Nov 2008

Fractie PvdA Feijenoord tevreden over behandeling begroting 2009. De raadsfractie Feijenoord heeft bij de begrotingsbehandeling ingezet op economie, veiligheid, en jongeren. Daartoe zijn verschillende voorstellen ingediend die aangenomen zijn. Daarnaast zijn verschillende voorstellen van andere partijen overgenomen tijdens de begrotingsehandeling.
Streetcoaches
De PvdA heeft het voorstel gedaan om in Feijenoord te starten met een proef met Streetcoaches. Streetcoaches spreken overlastgevende groepen jongeren aan op hun gedrag en kunnen eventueel politie of hulpverleners betrekken. De bedoeling is dat hiermee op enkele plekken in de deelgemeente waar sprake is van hardnekkige overlast door jongerengroepen een oplossing voor deze situatie bereikt wordt. Hoorzittingen Dordtselaan
De signalen zijn dat de veiligheidssituatie op de Dordtselaan momenteel aan het verslechteren is, nadat er geruime tijd gedacht werd dat het de goede richting op ging. De PvdA heeft de deelraad voorgesteld om samen met de collegas van Charlois hoorzittingen te organiseren. Hierover zal de het presidium van de deelraad binnenkort contact opnemen met de buren uit de deelraad van Charlois om dut gezamenlijk met hen uit te werken. Dit voorstel is met overgrote steun van op één na alle partijen aangenomen.
Sporten op het Afrikaanderplein
Tevens heeft de PvdA fractie het voorstel ingediend om jaarlijks een evenement op het Afrikaanderplein te organiseren waarin scholieren kennis kunnen maken met verschillende sporten. De bedoeling is om zowel het sporten zelf als het lidmaatschap van sportverenigingen te stimuleren.
Aandacht voor Onderwijs
Uit de begroting werd duidelijk dat de schoolkeuze voor het voortgezet onderwijs gemiddeld te laag is. Het aantal leerlingen dat een VMBO opleiding kiest in Feijenoord ligt maar liefst vijftien procent hoger dan het gemiddelde in Rotterdam. Dit ondanks het feit dat er reeds jarenlang geïnvesteerd is in programmas die het onderwijs moeten verbeteren. De PvdA vraagt het Dagelijks Bestuur om met de betrokken scholen en organisaties te inventariseren hoe de schoolkeuze verbeterd kan worden en meer voorlichting aan ouders en scholieren hierover te organiseren.
Inzet op Economie
Geconstateerd werd dat er veel externe middelen ingezet worden voor de stimulering van bedrijvigheid in de deelgemeente. De PvdA fractie heeft via een motie en amendement uigesproken dat ervoor gezorgd moet worden dat een gedeelte van deze middelen voor ondernemers uit Feijenoord gereserveerd wordt. Bovendien wil de fractie dat er afspraken gemaakt worden in het kader van de Vogelaaraanpak en het Pact op Zuid over de hoeveelheid banen die bij de uitvoering van bijvoorbeeld bouwprojecten voor Feijenoorders gereserveerd wordt. Wonen, wijkaanpak en gelijke inzet SP
De PvdA had een amendement waarin gesteld werd dat het wenselijk is om voortan gebiedsplannen te ontwikkelen in een driepartijen-overleg waarin Overheid, Woningbouwvereniging en Bewoners gezamenlijk toekomstplannen ontwikkelen, zonder elkaar verplichtingen op te kunnen leggen. Bovendien heeft de PvdA een amendement ingediend om jaarlijks een conferentie te beleggen waarin Politiek, Overheid, Woningbouwverenigingen en Bewoners met elkaar in gesprek gaan over de wijkaanpak.
De SP bracht in eerste termijn een verhaal in waarin het belang van goedkope huisvesting onderstreept werd. Daarbij werd ook vermeld dat dit niet alleen voor lage, maar ook voor hogere inkomens moest gelden. In tweede termijn constateerde de PvdA hierover dat ook de SP hier aanliep tegen de grenzen van de mogelijkheden van de deelgemeente. Net zoals de PvdA telkens weer doet, is de belangrijkste invloed die de deelgemeente daarop kan uitoefenen het aan tafel brengen van de bewoners zelf luidde de conclusie. Invloed op huren en bouwprijzen heeft de deelgemeente immers niet en een concreet voorstel van de SP is hierover dan ook niet ingediend. Zowel de voorstellen van de PvdA en SP op dit gebied werden aangenomen, met steun van meerdere partijen in de raad, waarin telkens zowel de SP als de PvdA. Andere Items
Behalve genoemde hoofdpunten waren er nog andere onderwerpen die aan bod kwamen. Zoals de motie van Leefbar Rotterdam om Mantelzorgers een steun in de rug te geven en de moties van GroenLinks om het fietsgebruik in de deelgemeente te stimuleren die de steun van de PvdA kregen. Overigens is geen van de moties en amendementen die aangenomen zijn gesteund door slechts één partij.