Persberichten, Lekstroom 16.20 uur

Utrecht, 09-11-2008

Minderjarigen aangehouden voor gewapende overval

NIEUWEGEIN De politie heeft twee minderjarige verdachten aangehouden die verdacht worden van het plegen van een gewapende overval op een woning.

Zaterdagavond 8 november belde een getuige rond 21.00 uur de politie met de melding dat er drie jongens met bivakmutsen een woning aan de Graaf Willemlaan waren binnen gegaan en na een paar minuten later waren weggerend. Politieagenten zijn direct naar de bewuste locatie gereden en zagen een jongen lopen die voldeed aan het signalement. Deze jongen, 14 jaar uit Utrecht is door de agenten aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Ondertussen arriveerden agenten bij de woning en troffen de 16-jarige zoon des huizes aan die vertelde met een scherp voorwerp te zijn bedreigd door één van de overvallers.

Tweede verdachte

Na onderzoek heeft de politie in de nacht van zaterdag 8 op zondag 9 november een tweede verdachte aangehouden. Dit betreft een jongen van 15 jaar uit Utrecht. De politie zet het onderzoek voort.

Gewapende overval winkel

NIEUWEGEIN Vrijdagavond 7 november heeft rond 21.30 uur een gewapende overval plaatsgevonden op een winkel aan het Muntplein. Op het moment dat een 19-jarige medewerker de winkel afsloot werd hij door twee mannen in donkere kleding tegen de grond gedrukt. Onder bedreiging van een wapen moest hij de dagopbrengst afgeven. De twee mannen zijn vervolgens weggelopen in de richting van Batenburg. De politie is op zoek naar getuigen van deze overval.

Rechercheteam

Sinds een paar weken is binnen district Lekstroom een speciaal rechercheteam actief die onderzoek doet naar diverse overvallen. Heeft u informatie, belt u dan met de politie district Lekstroom via 0900-8844. Wilt u liever anoniem informatie geven, belt u dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Naast het actief opsporen van de dader(s) zet de politie capaciteit in om overvallen te voorkomen door bijvoorbeeld extra te surveilleren. Om de kans te vergroten dader(s) aan te houden en/of overvallen te voorkomen, vraagt de politie aan alle inwoners om alert te zijn op verdachte situaties. Ziet u personen die zich verdacht ophouden met name rondom winkels en supermarkten, belt u dan direct naar 112.

Bedrijfsinbrekers aangehouden

NIEUWEGEIN De politie heeft in de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 november twee mannen op heterdaad aangehouden bij het plegen van een bedrijfsinbraak. Rond 04.00 uur ging het inbraakalarm af in een bedrijfspand aan de Buizerdlaan. Samen met de beveiliging is hebben agenten het pand gecontroleerd en troffen binnen twee verdachten aan. Bij de aanhouding van een een 21-jarige man uit Nieuwegein is pepperspray gebruikt. De andere verdachte, een 22-jarige man uit IJsselstein kon rustig worden aangehouden. De verdachten zijn beiden overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Activisten aangehouden

IJSSELSTEIN De politie heeft zaterdag 8 november twee activisten aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Rond 14.30 uur kreeg de politie een melding dat activisten zich hadden verzameld bij een horecagelegenheid aan de Lorentzlaan. Zij hadden spandoeken bij zich en vielen bezoekers lastig. Toen de politie arriveerde, bleken er twee mannen op het dak te staan. Agenten hebben het tweetal, een 29-jarige man uit Nieuwegein en een 26-jarige man uit Leusden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen beiden is proces-verbaal opgemaakt. Rond 16.15 uur is het tweetal in vrijheid gesteld.

Graffiti

NIEUWEGEIN Naar aanleiding van een melding van getuige zijn zaterdagavond 8 november zes jongeren aangehouden voor het aanbrengen van graffiti in een fietstunnel ter hoogte van de Geinsehof. Tegen de jongeren, in de leeftijd van 15 en 16 jaar uit Lopikerkapel, Nieuwegein, Vianen en Lippenhuizen is proces-verbaal opgemaakt.

Alcoholcontrole

NIEUWEGEIN/IJSSELSTEIN De politie heeft in de nacht van zaterdag 8 op zondag 9 november een alcoholcontrole gehouden op het Willem van Oranjeplein in IJsselstein en de Symfonielaan in Nieuwegein. Van de 1113 automobilisten die een blaastest hebben afgelegd, zijn er 15 aangehouden voor het rijden onder invloed. Vijf hiervan waren beginnend bestuurder. De hoogst gemeten percentage was 490 ug/l.