Ingezonden persbericht


HO-PIN TUNG VERZILVERT GOEDE A1GP-RACE NIET

In de hoofdrace van de tweede editie van het A1GP-kampioenschap was de Chinese locale held Ho-Pin Tung op weg naar een fraaie puntenfinish. Een simpele luchtslang verhinderde een mooie finish in de punten. Ondanks tegenslagen in de trainingen en de kwalificatie en een spin in de sprintrace, zag het er in de hoofdrace op zondag heel goed uit voor de Nederlandse Chinees op het circuit van Chengdu.

Weer had hij een superstart die hem in de eerste ronde van een 17e naar een 11e positie bracht. Voor en na de eerste pitstop was hij in felle gevechten gewikkeld met de teams van de VS en Zuid-Afrika. Hij wist zich los te rijden van Adrian Zaugg, de Zuid-Afrikaanse rijder en lag op puntenkoers. Ho-Pin keerde na de eerste stop als tiende in de strijd terug. Een losse luchtslang tijdens de tweede pitstip zorgde echter voor zes verloren posities. Met zeer snelle rondetijden wist Ho-Pin Tung er daar nog vier van terug te winnen, met een 12e plek op de finish als gevolg.

'Ik had echt een dikke kans op punten. Na de succesvolle openingsrace in het Zandvoortse waterballet wilde ik natuurlijk niets liever dan in China weer Chinese punten verzamelen', vertelt Ho-Pin direct na de race aan zijn website. 'Maar, we kampten in de vrije trainingen met elektrische problemen en hierdoor hadden we vrijwel geen tijd om te rijden en af te stellen. Door die verloren tijd liepen we eigenlijk het hele weekend achter de feiten aan.'

De kwalificatie leverde dan ook niet op wat er in zat. Ook de vele rode vlagsituaties remden de verbetering van de rondetijden van het Chinese team. In de eerste race had Ho-Pin Tung weer een bliksemstart, maar een spin in de tweede ronde wierp hem ver terug. Een magere 17e plek was het resultaat. 'Ja, misschien toch iets te snel de bocht in, of te vroeg op het gas, waardoor ik een 'snap oversteer' had en de auto spinde. Ik kon gelukkig weer aansluiten en de race afmaken' De jonge Chinees is, ondanks de op het eerste gezicht teleurstellende statistieken, blij met de progressie die pas laat in het weekend aan het licht kon komen. 'Ik was één van de snelsten op de baan in race 2, dat geeft het goede gevoel en vertrouwen voor Maleisië.' En die losse luchtslang? 'Ach, dikke pech, it happens,' zegt Ho-Pin berustend.

Chengdu, China, 9 november 2008.

----------
Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht