Friese waterschappen

nieuw schouwbeleid

Herfstschouw en terinzagelegging nieuw schouwbeleid

woensdag, 5 november 2008

Schouwen op dezelfde manier als in 2007

Uit de inspraakreacties op het schouwbeleid blijken de nieuwe schouwkaarten in de praktijk tot problemen te leiden. Daarom heeft het dagelijks bestuur het schouwbeleid kritisch bekeken en besloten het beleid aan te passen. Dit betekent dat de ontwerpkaarten, die na de zomervakantie 2008 ter inzage hebben gelegen bij gemeenten en waterschap, nog niet van toepassing zijn. Er wordt dit jaar (2008) geschouwd op basis van kaarten van 2007. Onderaan de advertentie leest u meer over de inspraak van het schouwbeleid.

Vanaf maandag 3 november 2008 houdt Wetterskip Fryslân de jaarlijkse schouw. Er wordt dan net zoals andere jaren gecontroleerd of de duikers en dammen in de aangewezen schouwsloten in goede staat van onderhoud zijn.

Waarom wordt er geschouwd?

Het water in de schouwsloten moet goed kunnen doorstromen. Afval in sloten, dichtbegroeide oevers of duikers die niet schoon zijn, kunnen ervoor zorgen dat de aan- en afvoer van water wordt belemmerd. Dat is ook het geval wanneer de watergang niet op diepte is. Bovendien zijn de problemen als gevolg van wateroverlast de laatste jaren toegenomen. Voldoende berging in de watergangen is dan ook noodzakelijk. Daarom gaan medewerkers van Wetterskip Fryslân vanaf 3 november 2008 alle watergangen controleren, die onder de jaarlijkse schouw vallen. Dit gebeurt onder andere met een helikopter.

Wat wordt er geschouwd?

Wetterskip Fryslân controleert alle `onder schouw gestelde' wateren die zorgen voor een optimale aan- en afvoer van het water. Deze zogenaamde schouwsloten zijn watergangen die niet in onderhoud zijn bij het waterschap, maar onderhouden moeten worden door de eigenaren van de aangrenzende percelen, ieder voor de halve breedte van de sloot. Wetterskip Fryslân voldoet zelf ook aan de onderhoudsverplichting door (hekkel)onderhoud aan de hoofdwatergangen uit te voeren.

Als u niet zeker weet of de watergang langs uw huis of perceel een schouwsloot is, dan kunt u dat na telefonische afspraak met onderstaande personen inzien op kaarten op het waterschapskantoor te Leeuwarden, Harlingerstraatweg 113.

Waaraan moeten watergangen voldoen?

De schouwsloten moeten voor 1 november 2008 (de schouwdatum) in een goede onderhoudstoestand zijn. Dat betekent het volgende:


1. begroeiing in watergangen moet verwijderd zijn;
2. watergangen moeten op de oorspronkelijke diepte gebracht zijn (bagger verwijderen);

3. overhangend hout- en struikgewas moet rechtstandig opgesnoeid zijn;

4. materialen (afval, takken) die een goede doorstroming belemmeren, moeten uit het doorstroomprofiel worden verwijderd en afgevoerd;
5. duikers moeten schoongemaakt zijn en het water optimaal kunnen doorlaten;

6. dammen moeten in goede staat zijn;

7. taluds moeten hersteld zijn zodat er een regelmatige oeverlijn ontstaat.

Wat gebeurt er bij nalatigheid?

We gaan er van uit dat u uw schouwsloot voor 1 november 2008 hebt onderhouden. Constateren we daarna dat dit niet of onvoldoende is uitgevoerd, dan zijn we vrij strikt in de handhaving ervan. Waarom? Omdat we het belangrijk vinden dat het totale watersysteem voor de natte periode het water kan af- en aanvoeren moeten de schouwsloten daarom schoon zijn. Omdat de najaarsschouw ieder jaar plaats vindt, kunt u als betrokkene goed op de hoogte zijn van de regel dat voor 1 november van elk jaar de watergang schoon moet zijn. Dit betekent dat we direct na 1 november a.s. eigenaren, die de sloten niet of onvoldoende hebben schoongemaakt, aanschrijven om binnen een bepaalde periode alsnog aan de schouwplicht te voldoen. Is het onderhoud na de controleronde (de herfstschouw) nog niet voldoende uitgevoerd, dan zal het waterschap het nalatige onderhoudswerk uitvoeren. De kosten van dit werk (vermeerderd met de administratie- en toezichtskosten) worden door het waterschap verhaald op de eigenaar.

Regelmatig wordt geconstateerd dat hekkelspecie terug gedeponeerd wordt in de watergang. Wij wijzen er met klem op dat dit niet is toegestaan.

Meer informatie?

Voor nadere inlichtingen over de schouw kunt u bellen met: 058 - 292 2222. Gebied Noord en Noordwest: Piet van der Hoek; gebied Noordoost: Pier Schaper; gebied Zuidoost: Reinder Noordenbos; gebied Zuidwest: Oane Buwalda; eilanden: Jan Wolters.

Het dagelijks bestuur heeft na de inspraakperiode (26 juli t/m 2 september 2008), het schouwbeleid nog eens kritisch bekeken en daarna besloten het beleid aan te passen. Het aangepaste schouwbeleid komt vanaf 8 oktober t/m 18 november 2008 ter inzage voor de inspraak. U kunt uw gemotiveerde zienswijze in die periode indienen bij Wetterskip Fryslân, Postbus 36, 8900 AA Leeuwarden onder vermelding van "zienswijze".


* Lees verder...