Raad van Hoofdcommissarissen in gesprek met AIVD

09/11/2008 19:00

VTS Politie Nederland

De Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) is niet gevraagd naar een standpunt bij een artikel van de Volkskrant van zaterdag 8 november 2008 over veiligheidsonderzoeken. Zij wil een reactie geven omdat de RHC groot belang hecht aan de integriteit van de Nederlandse Politie. Naar aanleiding van gebeurtenissen rond korpschef Goudswaard en andere ervaringen in korpsen, is binnen de RHC gesproken over de zgn. A-status veiligheidsonderzoeken.

De RHC draagt inhoudelijk geen kennis van de dossiers, noch van die van de heer Goudswaard, noch van andere incidentele zaken waarbij de 'verklaring van geen bezwaar' niet verstrekt werd. In gevallen waarin de verklaring niet wordt verstrekt is er sprake van een persoonlijk drama. Vanuit werkgeversperspectief wordt waar mogelijk, steun geboden bij het zoeken naar een (politie)functie waarbij de A-status niet is voorgeschreven.

De RHC heeft vastgesteld dat de politie terecht in een glazen huis functioneert.De RHC staat unaniem achter het uitgangspunt dat het politievak, met in het bijzonder de A-status functies, moet voldoen aan de hoogste risico- en veiligheidsgaranties die de wet voorschrijft. Dat niet alleen de politie maar ook anderen onderwerp zijn van de AIVD onderzoeken vindt de RHC van groot belang in verband met de integriteit van de veiligheidsketen in ruime zin.

Zoals ieder jaar bespreekt de RHC de komende week met de AIVD top vraagstukken van integriteit en samenwerking. Tevens worden ervaringen en kennis gedeeld.