Cap Gemini Nederland



BERICHT AAN DE PERS

Utrecht, 10 november 2008

Volgens Trendrapportage Facilitaire Kengetallen Gemeenten van Capgemini Consulting Facilitaire kosten Nederlandse gemeenten opnieuw toegenomen

Nederlandse gemeenten geven steeds meer geld uit aan facilitaire diensten. De totale facilitaire kosten per werkplek stegen in het boekjaar 2007 met ruim 10 procent naar gemiddeld 15.395,55. Deze stijging wordt grotendeels veroorzaakt door toegenomen kosten op het gebied van IT en huisvesting. Dit blijkt uit de 11e Trendrapportage Facilitaire Kengetallen Gemeenten van Capgemini Consulting. Voor het eerst is ook de kwaliteit van consumptieve diensten (catering) onderzocht. Hieruit blijkt dat middelgrote gemeentes per fte meer geld kwijt zijn aan voedsel- en drankvoorzieningen.

Het rapport is op 7 november gepresenteerd op het congres "Risicomanagement in FM & DIV" in congrescentrum De Hanzehof te Zutphen. Sandra Korthuis, lid directieraad VNG en voormalig wethouder van de gemeente Rotterdam, heeft de trendrapportage in ontvangst genomen.

Kwaliteit consumptieve diensten
Dit jaar ligt de focus van het onderzoek niet alleen op kosten. De onderzoekers hebben voor het eerst ook de kwaliteit van consumptieve diensten gebenchmarkt. Consumptieve diensten zijn alle activiteiten, diensten en middelen gericht op de catering van personeel en gasten. Het onderzoek geeft aan dat de kwaliteit van consumptieve diensten divers is. Bijzonder is dat volgens de gehanteerde onderzoeksmethodiek alle deelnemers een lage score krijgen op product en service. Wel wordt een hoge kwaliteit verkregen op het gebied van catering van evenementen. Over het algemeen behalen stedelijke gemeenten een hogere kwaliteitsscore dan middelgrote- of grote gemeenten. Opvallend is dat lagere kosten voor consumptieve diensten niet ten koste gaan van kwaliteit. Sterker: middelgrote gemeenten ( 243,9 per FTE) maken op dit vlak aanzienlijk meer kosten dan grote (128,32 per FTE) en stedelijke gemeenten (142,65 per FTE).

Risicomanagement: nog geen belangrijke trend
Ondanks het feit dat het onderwerp risicomanagement steeds belangrijker lijkt te worden in de maatschappij zien we bij de gemeenten een lichte daling in de kosten. De kosten voor risicobeheersing bedragen gemiddeld 3,46 per inwoner. De kosten hebben betrekking op de bewaking & beveiliging, bestrijding & preventie van calamiteiten en receptie. Ook blijkt uit het trendonderzoek dat weinig respondenten risicomanagement zien als een belangrijke trend. Slechts 1% van de respondenten heeft aangegeven dat deze trend van toepassing is op zijn/haar facilitaire organisatie.

Schoonmaak
Voor de eerste keer is onderzoek gedaan of er een directe relatie is tussen de hoogte van de schoonmaakkosten en het tijdstip van uitvoering van de schoonmaak. Opmerkelijk is dat er nagenoeg geen verschil te bespeuren valt. Het uitvoeren van de schoonmaak in de avond blijkt het meest voordelig. De meeste respondenten kennen een combinatie tussen avond- en dagschoonmaak.

Meer informatie over het onderzoek is te verkrijgen bij Anouk Koperdraat via email anouk.koperdraat@capgemini.com

EINDE PERSBERICHT

Over Capgemini
Capgemini levert aantoonbaar toegevoegde waarde aan de prestaties en veranderingsprocessen van zijn klanten in een groot aantal branches. Dit gebeurt met een compleet en innovatief aanbod van consulting-, technology- en outsourcingdiensten, die vrijheid creëren in het ondernemerschap van de klanten. Daarbij werkt Capgemini op een onderscheidende manier - the Collaborative Business Experience - samen met zijn klanten aan het behalen van snellere en betere resultaten. Bovendien wordt gebruikgemaakt van het eigen wereldwijde leveringsmodel Rightshore®, met als doel de juiste resources op de juiste locatie tegen concurrerende prijzen te kunnen leveren. Capgemini heeft vestigingen in 36 landen en heeft wereldwijd meer dan 86.000 medewerkers in dienst. De organisatie realiseerde in 2007 een omzet van 8,7 miljard euro. Meer informatie is beschikbaar op www.nl.capgemini.com.

Voor meer informatie en/of samenvatting onderzoek: Capgemini
Madelon Kaspers
Woordvoerder
Telefoon: +31 (0) 30 689 2453
Mobiel: +31 (0) 6 100 358 34
Email: persvoorlichting.nl@capgemini.com

BERICHT AAN DE PERS

Fotobijschift
Overhandiging Trendrapportage Facilitaire Kengetallen Gemeenten 2008 aan Sandra Korthuis, VNG door Mario van Vliet, Capgemini Consulting