Gemeente Dalfsen

Mantelzorgers in het zonnetje

30-10-2008

Mantelzorgers worden op 10 november tijdens de `Dag van de Mantelzorg' in het zonnetje gezet.

Dalfsen - Mantelzorgorganisaties en de gemeente Dalfsen slaan de komende jaren de handen ineen. Samen hebben zij de nota `Mantelzorgers in beeld' opgesteld die de raad onlangs heeft vastgesteld. Mantelzorgers zijn onmisbaar. Die zijn hun geld dubbel en dwars waard. Mede daarom worden zij op 10 november tijdens de `Dag van de Mantelzorg' in het zonnetje gezet.

Wethouder Laarman is blij met de unanieme steun voor de nota mantelzorg. `Wat moeten wij zonder mensen die familie, buren of bekenden helpen in moeilijke tijden? De zorg en oog voor elkaar is zo belangrijk. Het is prachtig dat onze gemeenteraad daar voor de periode 2008 tot en met 2011 in totaal
EUR 348.000 voor beschikbaar heeft. Ik hoop echt dat dit een steun voor onze mantelzorgers en hun organisaties is!'

Mantelzorgers kunnen bij een mantelzorgconsulent van Carinova of de stichting Vrijwillige Thuiszorg terecht voor informatie en advies. Daarnaast kan de consulent helpen bij het regelen van hulp, het bemiddelen met de werkgever of het aanvragen van het `mantelzorgcompliment'. Bij de stichting Vrijwillige Thuiszorg kunnen mantelzorgers ook terecht voor een vrijwilliger, die bijvoorbeeld de zorg een middag uit handen kan nemen zodat de mantelzorger even tijd voor zichzelf heeft. Andere projecten die de gemeente subsidieert zijn het project JongerenZorgen en het Alzheimercafé.

Ook wil de gemeente Dalfsen in de komende jaren veel meer bekendheid geven aan het onderwerp mantelzorg. Veel mantelzorgers weten niet dat er organisaties zijn die kunnen helpen of adviseren. Zorgen voor bijvoorbeeld een zieke partner, gehandicapte zoon of dementerende moeder, dat gaat meestal `vanzelf'. Vaak gaat het zorgen ook goed, maar soms wordt het teveel of raakt het eigen sociale leven in de knel. Dan is het belangrijk om te weten waar je met vragen naar toe kan.

Aanmelden Dag van de Mantelzorg
De Dag van de Mantelzorg wordt in de gemeente Dalfsen georganiseerd door het Steunpunt Informele Zorg. Op 10 november begint de ochtend om 10.15 uur in `Brasserie de VII Deugden' te Dalfsen met een presentatie over Aroma Therapie en wordt afgesloten met een lunch. De toegang is gratis. Wel is het nodig dat mensen zich voor 5 november aanmelden bij Geesken van Knapen van de stichting Vrijwillige Thuiszorg op het telefoonnummer 06-10 16 91 73 of op het emailadres gvanknapen@vrijwilligethuiszorg.nl.