83% vindt dat overheid zich meer moet inzetten voor mantelzorgers

04/ 11/2008 11:40

Achmea Holding

Op maandag 10 november - de Dag van de Mantelzorg - vindt in de Beurs van Berlage in Amsterdam de Mantelzorg Top plaats, georganiseerd door Mezzo - landelijke vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg - en Achmea. Tijdens de bijeenkomst geven professionals uit de politiek en gezondheidszorg hun visie op het toenemende maatschappelijke belang van mantelzorg.

Nederland kent ruim 3,7 miljoen mantelzorgers. Daarvan zijn er 2,4 miljoen die meer dan 8 uur per week óf langer dan drie maanden voor een ander zorgen. 750.000 mantelzorgers zorgen zelfs meer dan 8 uur per week én langer dan drie maanden. Tussen 150.000 en 200.000 mantelzorgers voelen zich zwaar belast of zelfs overbelast. Er is een toename te zien in het aantal mantelzorgers in de leeftijd 65 tot 74 jaar.

Nederlanders zijn bezorgd: men realiseert zich dat de vergrijzing een grotere zorgbehoefte betekent, terwijl - volgens de Nederlanders - de kwaliteit van de zorg afneemt. Tegelijkertijd zegt tweederde van de Nederlanders dat ze mantelzorg zullen verlenen wanneer op hen een beroep wordt gedaan. Dit blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau HIGHvalue.

Het onderzoek laat zien dat 82% van de ondervraagden grote personeelstekorten in de zorg verwacht. 83% vindt dat de overheid zich meer voor dit onderwerp zou moeten inzetten. En 36% is bereid om minder te gaan werken om mantelzorg te kunnen verlenen. 72% vindt dat werkgevers aandacht moeten hebben voor mantelzorgers, terwijl 48% van de Nederlanders geen regeling in de arbeidsvoorwaarden heeft over mantelzorg.

Achmea vindt dat de versobering van de AWBZ er niet toe mag leiden dat er meer druk komt op mantelzorgers en deze uiteindelijk hun zorgtaken neerleggen. Per 1 januari kunnen mensen minder vaak aanspraak doen op begeleiding op grond van de AWBZ, daarnaast verdwijnt de grondslag psychosociaal uit de AWBZ en wordt het gebruik van de AWBZ door jongeren met een licht verstandelijke handicap beperkt. Het kabinet vindt dat iedereen zelf of met behulp van de omgeving zijn begeleidingsvraag kan oplossen.

Tijdens de Mantelzorg Top in Amsterdam worden de onderwerpen vergrijzing, zorgkwaliteit en overheidsbemoeienis uitvoerig besproken en in verband gebracht met het onderwerp mantelzorg. Dagvoorzitter is Hans Hillen, lid 1e kamer voor het CDA. Daarnaast zullen onder andere Paul Schnabel, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau, Sadik Harchoui, bestuursvoorzitter FORUM en voorzitter Raad voor Maatschappelijke ontwikkeling en Jet Bussemaker, PvdA, Staatssecretaris Ministerie van VWS spreken tijdens het congres.





http://www.achmea.nl