Technische Universiteit Delft

Laatste stand van zaken Delft Aardwarmte Project
'Genieten van geothermie' bij TU Delft

Op het symposium 'Genieten van geothermie!' van maandag 10 november wordt de laatste stand van zaken van het Delft Aardwarmte Project (DAP) gegeven. Het doel van dit studenten-initiatief is om de TU-wijk of andere nabijgelegen gebouwen, te voorzien van aardwarmte die op 2 kilometer diepte wordt gewonnen.

Geothermische energie (aardwarmte) heeft in Nederland veel potentieel. Het Delft Aardwarmte Project van de TU Delft wil de benutting van geothermische energie stimuleren door boringen met een geothermische proefopstelling op het terrein van de universiteit. Het uiteindelijke doel van dit studenten-initiatief is om gebouwen van of in de buurt van de universiteit gedeeltelijk met aardwarmte te verwarmen. De studenten van het DAP denken dat het boren naar aardwarmte door dit soort activiteiten veertig procent goedkoper kan worden.

CO2-injectie

Het plan is om op een diepte van ongeveer 2000 meter in een watervoerende zandsteenlaag via een speciale productieput in de TU-wijk warmte te winnen. De plaatselijke watertemperatuur bedraagt ongeveer 75 graden Celsius. De put zal worden geboord met innovatieve boortechnieken en een 'light' boortoren.

De warmte wordt vervolgens in een bovengrondse warmtewisselaar ingezet om gebouwen in Delft gedeeltelijk te verwarmen. Daarnaast kijken de initiatiefnemers naar de mogelijkheid om met de terugkerende waterstroom CO2 in de zandsteenlaag te pompen en daar op te slaan.

Symposium

Het Delft Aardwarmte Project is vorig jaar ontstaan tijdens de viering van het 115-jarig bestaan van de Mijnbouwkundige Vereeniging, de studievereniging van de opleiding Technische Aardwetenschappen. Inmiddels is succesvol samenwerking gezocht met de overheid en het bedrijfsleven.

Op maandag 10 november vindt vanaf 09.30 uur het symposium 'Genieten van geothermie!' plaats, waar onder meer de laatste stand van zaken van het Delft Aardwarmte Project is te vernemen. Plaats van handeling is het Aula Congrescentrum van de TU Delft, Mekelweg.

Nadere informatie:

Meer informatie vindt u hier.

Aanmelden voor het symposium kan door een e-mail te sturen met uw naam en eventueel bedrijfsnaam naar: symposium@delftaardwarmteproject.nl.