Deelgemeente Charlois Rotterdam

Deelgemeentepagina 5 november 2008

In Pdf en in tekst

Vergadering deelraad op 10 november

Preventief fouilleren in Charlois

Honderdenéén!

Drie Burgerinitiatieven!

Raad bespreekt begroting en najaarsnota

Gezellige middag voor bewoners Zuidplein

Zuiderlingen op De Kaap

Besluiten Dagelijks Bestuur

Aanvragen bouwvergunningen

Aanvraag kapvergunning

Vergadering deelraad op 10 november

Op maandagavond 10 november vergadert de Charloise deelraad. De vergadering wordt gehouden in de kleine zaal van Theater Zuidplein, Zuidplein 60-64. Let op: in verband met de behandeling van de Programmabegroting 2009 begint de vergadering al om 14.00 uur.

Vergaderingen van de deelraad zijn openbaar. U bent van harte welkom!

Agenda:


1. Opening en mededelingen door de plaatsvervangend voorzitter van de deelraad van de deelgemeente Charlois, de heer E. van der Schee


2. Inspreekrecht burgers


3. Vaststelling van de agenda


4. Vragenhalfuur ex. artikel 41 RvO deelraad Charlois 2008


5. Verslag deelraadsvergadering 29 september 2008


6. Lijst ingekomen stukken


7. Najaarsnota 2008 (start omstreek 15.20 uur)


8. Programmabegroting 2009 eerste termijn (start omstreeks 16.30)

9. Burgerinitiatief 'Fonteinen en waterlelies in singels Britsenburg/Wildenburg' (start om 19.30 uur)


10. Burgerinitiatief 'Inrichting rotonde kruising Langenhorst/Slinge'


11. Programmabegroting 2009 tweede termijn


12. Wijzigingen programmabegroting 2008


13. Sluiting (omstreeks 23.00 uur)

Uitgebreidere informatie over de diverse agendapunten vindt u op de website van de deelgemeente: www.charlois.rotterdam.nl. . U kunt hier ook de vergaderstukken inzien en/of downloaden via het Bestuurlijk Informatie Systeem (via het menu politiek-bestuursinformatie).

Vergaderstukken liggen daarnaast ter inzage bij de Centrale Balie van het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11

Vragenhalfuur

Voorafgaand aan de vergadering is er gedurende maximaal een half uur gelegenheid om vragen te stellen over onderwerpen die niet op de agenda staan. Wilt u het woord voeren tijdens het vragenhalfuur, dan moet u dit wel van tevoren melden. Dat kan uiterlijk de maandagochtend van de raadsvergadering vóór 12.00 uur bij de griffier, tel. 010 410 7 443 / 507 of griffie@charlois.rotterdam.nl.

Preventief fouilleren in Charlois

Burgemeester Opstelten heeft besloten om een groot deel van de deelgemeente Charlois per 1 november 2008 aan te wijzen als gebied waar preventief mag worden gefouilleerd. Dit geldt voor een periode van zes maanden. Al eerder was Charlois een gebied waar preventief fouilleren mogelijk was, telkens voor een periode van drie maanden.

Het gaat om het grootste deel van Oud-Charlois, Carnisse en Pendrecht, de gehele Tarwewijk en de Slinge in Zuidwijk De rest van Zuidwijk, en de wijken Heijplaat en Wielewaal vallen geheel buiten het aanwijzingsgebied.

Aanleiding voor de aanwijzing is de toename van het aantal straatroven en overvallen ten opzichte van vorig jaar. Op basis van de criminaliteitscijfers van voorgaande jaren is de verwachting dat het aantal geweldsdelicten in de periode december tot en met februari hoger ligt in vergelijking met andere periodes. Om de kans op (vuur)wapenbezit en het gebruik daarvan te verminderen, komen er dus nieuwe preventief fouilleeracties.

Bij eerdere preventief fouilleeracties, in totaal 94, zijn 305 wapens aangetroffen, waaronder vijf vuurwapens. In totaal zijn 15.000 mensen gefouilleerd. Uit de Veiligheidsindex 2008 blijkt dat 90% van de bewoners vindt dat de acties bijdragen aan meer veiligheid.

Op www.charlois.rotterdam.nl vindt u de exacte omschrijving van het gebied.

Honderdenéén!

Op donderdag 29 oktober is mevrouw Van der Waal-Legerstee weer een jaartje ouder geworden, namelijk 101. Dit werd in Nancy Zeelenberg feestelijk gevierd.

Namens de deelgemeente Charlois ging dagelijks bestuurder Ed Goverde haar feliciteren met een boeket bloemen en een lekkere taart (foto: fotopersbureau Cor Vos)

Drie Burgerinitiatieven!

Sinds 2004 kunnen inwoners van de deelgemeente Charlois een Burgerinitiatief indienen. Als zij een goed idee of plan hebben voor hun buurt of wijk en voldoende mensen rond zich verzamelen die dit plan ondersteunen, dan kunnen zij een Burgerinitiatief indienen bij de Charloise deelraad.

Deze week wordt het resultaat van het allereerste Burgerinitiatief opgeleverd; op 10 november bespreekt de deelraad twee nieuwe Burgerinitiatieven.

Op vrijdag 7 november aanstaande opent dagelijks bestuurder Ed Goverde de verbeterde toegang tot de parkeergarage van appartementengebouw de Poort van Zuid 1993. In 2006 dienden bewoners van dit appartementencomplex door middel van een Burgerinitiatief een verzoek hiertoe in. De winkelweekenden en de vele evenementen in Ahoy maakten het voor bewoners van de Poort van Zuid 1993 bijna onmogelijk hun parkeergarage in- en uit te rijden, omdat er files voor de toegang tot de parkeergarage Zuidplein stonden.

Het burgerinitiatief is in maart 2006 in de deelraadsvergadering behandeld. Daarbij is besloten eerst de effecten van het parkeergeleidingssysteem af te wachten en daarna nader onderzoek te doen naar eventuele fysieke maatregelen. Deze zijn nu gevonden in de aanleg van een aparte toeleidingsstrook naar de parkeergarage.

Twee nieuwe Burgerinitiatieven

In haar vergadering van maandag 10 november aanstaande bespreekt de Charloise deelraad twee nieuwe Burgerinitiatieven.

Bewoners van de Burgen in Zuidwijk dienden deze zomer een Burgerinitiatief in om de singels aan de Britsenburg en Wildenburg te verfraaien met fonteinen en waterlelies. Daarnaast is er een Burgerinitiatief ingediend waarin wordt voorgesteld om de rotonde op de kruising Langenhorst Slinge met planten in te richten.

Ook een Burgerinitiatief indienen? Kijk op www.charlois.rotterdam.nl (onder politiek/inspraak en participatie )

Raad bespreekt begroting en najaarsnota

Maandag 10 november aanstaande behandelt de Charloise deelraad de Programmabegroting voor het komend jaar. Ook wordt de Najaarsnota 2008 besproken.

Voor volgend jaar staat er bijna 36 miljoen euro in het huishoudboekjevan de deelgemeente. Hoe en waaraan dit geld besteed wordt staat beschreven in de Programmabegroting 2008. De begroting is voorbereid door het Dagelijks Bestuur en wordt aangeboden aan de deelraad, die er zijn zegje over doet en soms door middel van amendementen- veranderingen in aanbrengt.

De gehele concept-programmabegroting 2009 vindt u op de website van de deelgemeente: www.charlois.rotterdam.nl (via
politiek-bestuursinformatie). Meer over de begroting leest u op woensdag 19 november op deze pagina en in het Charlois Magazine van december.

Najaarsnota

In de Najaarsnota 2008 kijkt het dagelijks bestuur terug op de belangrijkste ontwikkelingen uit de eerste acht maanden van dit jaar. Ook worden bijsturingen, begrotingswijzigingen en wijzigingen op de bestemmingsreserves voorgesteld.

Ook de concept-Najaarsnota 2008 vindt u op de website van de deelgemeente: www.charlois.rotterdam.nl (via
politiek-bestuursinformatie)

De vergadering van de deelraad wordt gehouden op maandag 10 november in Theater Zuidplein, Zuidplein 60-64. Aanvang: 14.00 uur. U bent natuurlijk van harte welkom om deze vergadering bij te wonen. De agenda vindt u elders op deze pagina.

Gezellige middag voor bewoners Zuidplein

Evenals vorig jaar organiseert de deelgemeente Charlois een gezellige middag voor de bewoners van de wijk Zuidplein. Op donderdag 13 november worden zij getrakteerd op de voorstelling Dora.

Voorafgaand aan deze voorstelling kunnen de bewoners tijdens een lunch van gedachten wisselen met deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst, gebiedmanager Zuidplein Piet van Namen en wijkcoördinator Dominique Balk over de veiligheid en het schoon en heel houden van het Zuidpleingebied.

Na deze lunch start de voorstelling Dora, over de bekendste zeeheld uit de Nederlandse geschiedenis: Michiel de Ruyter. te weinig is bekend hoe sympathiek Michiel de Ruyter was en hoe deze persoonlijkheid, kwetsbaar en sterk, in deze tijd een voorbeeld kan zijn. Hij houdt orde en rust, zorgt voor veiligheid en is een grootmeester in zeetactiek. Dora is matroos aan boord van Admiraal De Ruyter. Zij houdt van avontuur en wil leren, reizen en vechten. Ruwe bolster, blanke pit!

Zowel lunch als voorstelling is in Theater Zuidplein, Zuidplein 60-64. Bewoners van het Zuidpleingebied zijn per brief uitgenodigd en konden zich tot 30 oktober aanmelden.

Zuiderlingen op De Kaap

De fototentoonstelling Rotterdam, De Zuiderlingen 155 groepsportretten is sinds afgelopen zaterdag te zien op een speciale foto-wandelboulevard op Maashaven Noordzijde. De tentoonstelling duurt tot 1 januari..

Ruim een jaar lang trokken Linda Malherbe, Elke Scheffers en fotograaf Joop Reijngoud. kriskras over de zuidelijke Maasoever van Rotterdam. Zij vereeuwigden meer dan vierduizend bewoners, werknemers en ondernemers die actief zijn op Zuid in 155 groepsportretten. De groepen delen een (woon- of werk)plek, een beroep, een hobby of een passie. Van de medewerkers van bekende fabrieken en beeldbepalende accommodaties, de leden van muziekverenigingen en sportclubs, personeel en klanten van befaamde pleisterplaatsen en ontmoetingsplekken, de bewoners in de wijken tot en met de gezichten van de straat.

Alle 155 portretten zijn 1.70 cm breed uitvergroot en zijn s avonds verlicht. Ze staan opgesteld langs de Maashaven vanaf metrostation Rijnhaven richting het stoomschip de Rotterdam op Katendrecht. De buitententoonstelling is gratis te bezichtigen.

Van de fotoserie is ook een boek gemaakt. Afgelopen zaterdag ontving Hare Majesteit Koningin Beatrix het allereerste exemplaar.

Besluiten Dagelijks Bestuur

Besluiten die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois neemt, kunnen ook anderen dan de direct belanghebbenden aangaan. De Algemene Wet Bestuursrecht en diverse andere wetten en verordeningen geven belanghebbenden de mogelijkheid om een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift in te dienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie.

Hier vindt u een opsomming van besluiten waarbij belangen van derden betrokken kunnen zijn.

Het dagelijks bestuur heeft in de afgelopen periode onderstaande besluiten genomen:

Algemene Plaatselijke Verordening:

Vergunning verleend:

Aan Vrouwenvereniging Eunice voor het houden van een rommelmarkt op zaterdag 8 november 2008 tussen 10.00 uur en 13.00 uur op het plein voor de kerk aan de Langenhorst 104 (besluit 28 oktober 2008)

Aan Opzoomeren Halsterenstraat voor het houden van activiteiten, plaatsen van een vuurkorf en gebruiken van een geluidinstallatie in de Halsterenstraat op woensdag 29 oktober 2008 van 15.00 uur tot 20.00 uur in verband met een Halloweenfeest (besluit 28 oktober 2008)

Aan het Astma Fonds voor het houden van een collecte in de periode van 4 mei tot en met 9 mei 2009 (besluit 29 oktober 2008)

Vuurwerkbesluit:
Toestemming verleend:

Voor het tot ontbranding brengen van professioneel vuurwerk op 15 november 2008 tussen 11.00 uur en 20.00 uur (2 shows) tijdens een concert van Djumbo in Ahoy.

Voor het tot ontbranding brengen van professioneel vuurwerk op 26 november 2008 tussen 20.00 uur en 23.30 uur tijdens een concert van Kayne West in Ahoy.

Kapvergunning:

Vergunning verleend:

Voor de noodkap van een creatagus, Vaarnerkamp, hoek Schammenkap. De boom is dood en kan omvallen. Met herplantplicht voor één boom (besluit 30 oktober 2008)

Voor het kappen van een kronkelwilg, voortuin Rilland Bathstraat 1, 3086 SK. De boom is te groot voor zijn standplaats en staat in een klein voortuintje met een brandgang. Zonder herplantplicht (besluit 30 oktober 2008)

Standplaatsen:

Vergunning verleend:

Voor het innemen van een standplaats voor de verkoop van oliebollen, wafels, enz.op de locatie Robbenoordplein, met een gebakkraam/-wagen met een maximale oppervlakte van 15 m2 , die gedurende hierna genoemde maanden niet van de standplaats wordt verwijderd. Vergunning wordt verleend voor de periode van 1 november 2008 t/m 31 januari 2009 (besluit 29 oktober 2008).

Woningwet:

Vergunning verleend:

Voor woningvorming, pand Wolphaertsbocht 263 B, 3083 ML. Het is de bedoeling de doorbreking die in het verleden in de woningscheidende wand is aangebracht dicht te maken met metselwerk om zo een nieuwe, op zichzelf staande woning te vormen (besluit 20 oktober 2008)

Voor het plaatsen van betonnen parkelementen in het Zuiderpark gelegen aan de Vaanweg 51. Het is de bedoeling om een parkheuvel op te richten, omringd door betonnen trappen, taluds, hellingbanen, keermuren en drie kleine podia (besluit 10 oktober 2008)

Voor het vernieuwen van de gevelkozijnen in de voorgevel van het pand Korhaanstraat 139 A, 3083 XM (besluit 23 oktober 2008)

Voor het plaatsen van gevelreclame aan het pand Mijnsherenlaan 9 (besluit 23 oktober 2008)

Voor het veranderen van de indeling van het winkelpand Carnisselaan 2 A (besluit 21 oktober 2008)

Voor het gedeeltelijk veranderen van een gezondheidscentrum, Mijnsherenlaan 14, 3081 CN. Het is de bedoeling de indeling te wijzigen door de wachtruimte en bestaande ruimten van een nieuwe indeling te voorzien om extra kantoor-, werk-, en een behandelruimte op te richten (besluit 21 oktober 2008)

Voor het vernieuwen van de kozijnen van het pand Bas Jungeriusstraat 152 C (besluit 20 oktober 2008)

Voor het gedeeltelijk vernieuwen van de woningen Millinxstraat 158, 160, 162, 164, 176 A01 en 178. Het is de bedoeling de bestaande houten begane grondvloeren van deze panden te vervangen door betonnen vloeren en de bestaande houten verdiepingsvloeren te verstevigen (besluit 20 oktober 2008)

Bouwverordening:

Vergunning verleend:

Voor het verwijderen van asbesthoudend materiaal aan de Millinxstraat 158-164, 176 A1 en 178 (besluit 20 oktober 2008).

Website

Deze besluiten worden ook gepubliceerd op de website van de deelgemeente: www.charlois.rotterdam.nl U vindt ze onder het menu Actueel - Bekendmakingen. U kunt daar ook de besluiten van eerder datum raadplegen (tot ca. 6 weken terug).

Bezwaar maken

Tegen bovengenoemde besluiten kunt u een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift indienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie. Dit dient te gebeuren binnen zes weken, gerekend vanaf de dag na bekendmaking van het besluit.

Nadere inlichtingen over het desbetreffend besluit, onder andere over de precieze datum van bekendmaking, kunt u verkrijgen bij het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11. Tel. 410 74 10. Daar kunt u tevens meer informatie krijgen over de wettelijke mogelijkheden tot indiening van een bezwaar/beroepschrift.

Voorlopige voorziening

Diegenen die van mening zijn dat de onmiddellijke uitvoering van een besluit niet dient plaats te hebben, kunnen -naast het indienen van een bezwaarschrift- een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam. Stuur een afschrift van het besluit waarvoor u een voorziening vraagt evenals een afschrift van het door u ingediende beroepschrift mee met uw verzoek.

Aanvragen bouwvergunningen

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois maakt in het kader van art. 41 van de Woningwet bekend dat de volgende aanvragen voor een bouwvergunning zijn ingediend:

Voor het plaatsen van een lichtreclame, Zuidplein Hoog 695

Voor het splitsen van 1 woning naar 2 appartementen, Charloisse Kerksingel 24 en 26 e.a

Bovengenoemde plannen moeten nog volledig worden beoordeeld.

Informatie over de voortgang van bouwplannen kan worden verkregen bij de afdeling Vergunningen, Galvanistraat 15, tel. 010 - 489 4966 (tussen 9.00 12.00 uur en 13.00 17.00 uur). De bouwinspecteur de heer L. Zinkhaan houdt op maandag van 15:30 uur tot 16:30 uur spreekuur in het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11 .

Rotterdam, 5 november 2008

Namens het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois,

H. Goedhart

Directeur dS+V

Aanvraag kapvergunning

In het kader van art. 4.4.6 van de Algemene Plaatselijke Verordening maakt het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois bekend dat de volgende aanvraag voor een kapvergunning is ingediend:

Voor het kappen van 7 bomen op het schoolterrein van de in aanbouw zijnde Brede School aan de Aldenkamp/Schere, nabij het Schereplein. De bomen moeten worden gekapt i.v.m. de herinrichting van het terrein (rectificatie op publicatie d.d. 29 oktober 2008)

Bovenstaande aanvraag ligt tot en met woensdag 19 november 2008 ter inzage ter secretarie van de deelgemeente Charlois, Boerhaavestraat 11 (Afdeling Centrale Ondersteuning Wijkzaken).