Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


5 nov 2008

Beroepskeuze manifestatie in Venlo

Aanbod van beroepen met toekomst voor jongeren

Maandag 10 november vindt er in het VVV-stadion De Koel in Venlo een grote manifestatie plaats om jongeren te interesseren voor beroepen die kampen met een tekort aan personeel. Ruim 400 eindejaars VMBOers maken deze dag op een interactieve manier kennis met het werken in de zorg, techniek, detailhandel, transport en logistiek en ambachten.

De beroependag heeft verschillende onderdelen. De praktijk van veel beroepen wordt live getoond en leerlingen kunnen zo zelf ervaren wat de dagelijkse beroepspraktijk van deze sectoren inhoudt. De VMBO-leerlingen kunnen kiezen uit diverse workshops. Ook kunnen zij zich laten testen op hun talenten en interesses. Opleidingsadviseurs geven informatie, bijvoorbeeld over werkend leren. Later op de dag kunnen docenten en ouders deelnemen aan de workshops.

Deze dag is een initiatief van het Ministerie van OCW, Colo (samenwerkende kenniscentra voor beroepsonderwijs bedrijfsleven), Scholengemeenschap Venlo en CWI Venlo (Centrum voor Werk en Inkomen). Het voorkomen van schooluitval is speerpunt van dit kabinet. Daarom heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt in het afgelopen jaar voor het eerst afspraken gemaakt met alle gemeenten en scholen in Nederland, met als doelstelling 40% minder nieuwe schooluitvallers in 2012. De praktijk leert dat scholieren vaak de school verlaten omdat ze een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt. Veel scholen en gemeenten werken daarom aan betere loopbaanbegeleiding. Van Bijsterveldt brengt een bezoek aan de manifestatie en is erg benieuwd naar de uitkomsten van deze dag: Het zou prachtig zijn als jongeren enthousiast worden voor beroepen in die sectoren waar we ze ook hard nodig hebben.

Daarnaast brengen kenniscentra hun toegevoegde waarde over het voetlicht voor wat betreft het tegengaan van schooluitval. Ze geven een reëel beroepenbeeld, geven inzicht in het toekomstperspectief en geven voorlichting aan decanen via docentenstages. Dit alles met het doel om schooluitval te voorkomen.

Als de dag succesvol verloopt, gaan er ook in andere regios manifestaties van start.

*

*

*

*


* verschillende data 2008 en 2009
Wegwijs in de wereld van creatieve technologie in educatie

* 4, 5 en 6-11-2008
Het Nationaal Congres Primair Onderwijs
* 05-11-2008
De toegevoegde waarde van scholing aan de oplossing van het ...