Gemeente Assen


Assen presenteert successen arbeidsmarktbeleid bij Regiowerktop

Assen, 6 november 2008

Tijdens de Regiowerktop op 10 november presenteert Assen de resultaten van twee succesvolle arbeidsmarktprojecten in de bouw en een productiebedrijf. Aansluitend op de presentatie gaan ondernemers, onderwijs, overheid en staatssecretaris Aboutaleb met elkaar in gesprek over verdere regionale samenwerking in onder andere de zorgsector.

Staatssecretaris Aboutaleb bezoekt Assen en Groningen op 10 november in het kader van het landelijke project 'Iedereen doet mee.' Dit is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken om tijdens 'Regiowerktoppen' werkgevers, onderwijsinstellingen en overheden met elkaar in gesprek te brengen over werkgelegenheid. Doel is om uiteindelijk 200.000 extra mensen aan werk te helpen. Op voorstel van de gemeente Assen wordt het gesprek gevoerd aan de hand van twee succesvolle projecten in de bouwsector en binnen het productiebedrijf Burgerhout.

Werkgevers in de bouw en de zorg hebben grote moeite met het vinden van goed personeel. Tegelijkertijd staan nog veel mensen die willen werken aan de kant. Sinds begin dit jaar werken ondernemers uit de bouw, onderwijsinstellingen en overheid samen in het project Docking Station. Het project is gericht op gericht op gezamenlijke werving, een betere aansluiting van vraag en aanbod, scholing, herplaatsing en reïntegratie. Het project is succesvol gebleken en heeft op dit moment ruim 100 deelnemers. Daarom presenteren deelnemende ondernemers, onderwijsinstellingen en overheid tijdens de Regiowerktop de uitkomsten van dit project. Tijdens de presentatie vertellen twee deelnemers over hun ervaringen met het project. Aansluitend gaan ondernemers, onderwijsinstellingen en overheid met diverse werkgevers uit de zorg bespreken hoe dit project is toe te passen in deze sector. Tot slot worden afspraken gemaakt om tot een gezamenlijke aanpak voor de zorgsector te komen.

Het Assense productiebedrijf Burgerhout heeft een aanpak ontwikkeld om mensen die al lang aan de kant staan weer aan een baan te helpen. Via een stage inclusief een interne bedrijfsopleiding en aansluitend een tijdelijke contract krijgen zij uiteindelijk een vaste baan binnen het bedrijf. Bij de werving van kandidaten let Burgerhout vooral op hun competenties. Inmiddels zijn op deze manier zo'n kleine 40 mensen aan werk geholpen. Dit project wordt nu overgenomen door het productiebedrijf Muelink en Grol.

Voor deze presentatie reizen de deelnemers aan de Regiowerktop gezamenlijk met de biogasbus van Assen naar Groningen. De presentatie van de aanpak vindt namelijk plaats bij het productiebedrijf Muelink en Grol in Groningen dat ook met deze methode gaat werken. Tijdens de bijeenkomst is het de bedoeling om andere productiebedrijven te enthousiast te maken voor deze aanpak.