Ingezonden persbericht


Feestelijke dag voor alle Rotterdammers die zorgen voor een ander

Veel bekende Rotterdammers bij Dag van de Mantelzorg

Rotterdam biedt mantelzorgers een feestelijke Dag van Mantelzorg aan. Op maandag 10 november kunnen alle Rotterdammers die zorgen voor een ander in Ahoy terecht voor een uitgebreid en gevarieerd programma. Het accent van de Dag van de Mantelzorg ligt op ontspanning. Er zijn ruim dertig workshops met een recreatief en sportief karakter. De dag wordt afgesloten met optredens van onder meer Anita Meyer, Hind en Suzanna Lobrano. Ali B heeft speciaal voor deze dag een rap over de mantelzorger gemaakt. Daarnaast biedt de Dag van de Mantelzorg de nodige informatie over ondersteuning die mantelzorgers kunnen krijgen. Wethouder Jantine Kriens is enthousiast: "Rotterdam heeft een Dag van de Mantelzorg opgezet die uniek is in Nederland."

Meer mantelzorgers vinden
Rotterdam telt naar schatting 70.000 mantelzorgers. Dat zijn Rotterdammers die zich acht uur of langer per week inzetten voor een naaste. De zorg die ze verlenen is in veel gevallen een dagtaak. Vaak hebben mantelzorgers naast hun zorgtaak een baan of volgen ze een opleiding, en runnen zij een gezin. De gemeente Rotterdam wil mantelzorgers via de Steunpunten Mantelzorg ondersteuning bieden. Ruim 1.100 mantelzorgers bezochten vorig jaar zo'n Steunpunt. De gemeente Rotterdam wil de komende jaren veel meer mantelzorgers bereiken. Om deze te vinden is in september en oktober campagne gevoerd. Die leverde circa 5.000 nieuwe namen op.

Grootse opzet
Op de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg, 10 november, wordt landelijk aandacht gevraagd voor mantelzorgers. Tot nu toe had deze dag in Rotterdam een kleinschalig karakter. Dit jaar is besloten de Rotterdamse Dag van de Mantelzorg groots op te zetten. Enerzijds wil Rotterdam waardering uiten voor de mantelzorgers door hen een leuke dag te bieden. Anderzijds wil de gemeente met deze dag meer zorgende Rotterdammers bereiken. Er wordt gerekend op 3.000 bezoekers. Het programma is opgezet door de GGD Rotterdam-Rijnmond, die daarvoor samenwerkte met de Steunpunten Mantelzorg en diverse andere organisaties.

Professionals
Aan de Dag van de Mantelzorg in Ahoy koppelt de gemeente Rotterdam een conferentie voor professionals in de (mantel)zorg over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze conferentie, 'Ook professionals doen mee', vindt plaats 14.00 tot 17.30 uur in Ahoy. Professionals en management uit (zorg)organisaties, maatschappelijk werkers, beleidsmedewerkers, ouderenwerkers en medewerkers van corporaties gaan daar met elkaar in gesprek over de kansen en beperkingen bij het realiseren van de doelen van de Wmo.

Noot voor de (schrijvende, fotograferende en rtv-)redactie

De Dag van de Mantelzorg vindt plaats op maandag 10 november in Ahoy Rotterdam. Om 13.30 uur wordt de Dag geopend door mevrouw Jantine Kriens, wethouder van Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang van de gemeente Rotterdam.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Boukje Huisman, beleidscoördinator Mantelzorg bij de GGD Rotterdam-Rijnmond, telefoon: 010 ­ 433 94 00.

Voor uitgebreide informatie over het programma van de Dag van de Mantelzorg kunt u terecht bij www.dedagvandemantelzorg.nl.

Voor informatie over de Wmo-conferentie kunt u terecht op www.ikbentochrotterdammer.nl/ookprofessionalsdoenmee.

Het programma van de Dag van de Mantelzorg ziet er als volgt uit:

13:00 ­ 13:30 uur Ontvangst in de rode podiumhal 13:30 ­ 14:30 uur Opening in de rode podiumhal door wethouder Kriens, met medewerking van presentator Joris Lutz en voetballer Soufiani en sport- en fitnesscentrum David Lloyd

14:30 ­ 16:30 uur Workshops in de paarse recreatiehal (boetseren, bloemschikken, tekenen, schilderen, sieraden maken, herfstlichtje maken, kerstkaarten maken, origami, ballonmodelleren, meditatie, stoelmassage, tai chi, krachtstokken maken, intuïtief dansen, kledingadviezen, make-up, hairstyling, sushi en smoothies maken, werk-energie-inspiratie en een sudokuwedstrijd)

13:00 ­ 16:30 uur Informatiemarkt in de paarse recreatiehal (met tien verschillende deelnemende organisaties)

14:30 ­ 16:30 uur Optredens op het podium in de rode podiumhal (met Nelli Cooman, John de Wolf, goochelaar Rob Mollien van The Magic Bar, Carrie en Brendan Monaghan)

14:30 ­ 19:30 uur Sporten en bewegen in de groene sporthal (Fighting Fit met Arnold van der Lyde, Hollandssport Fietsspel, sjoelen, Soccer Show Down, rolstoelhindernisparcours, radiografisch autorijden, golfen, tennissen, blindenparcours, handboogschieten, Nintendo Wii en djembétrommelen)

16:45 ­ 20:00 uur Optredens diverse artiesten in de rode podiumhal (Soufiani, Ali B, Hind, een DJ, Suzanna Lobrano, Anita Meyer en tegen acht uur een daverend gezamenlijk slotoptreden)