Nederlandse Vereniging van Journalisten

MediaDebat: de media en de kredietcrisis

maandag 10 november 2008 | 20:00 - 21:30 uur | Auditorium van het FD, achter café-restaurant Dauphine, Prins Bernhardplein 175, Amsterdam

Veel Nederlanders lezen hun krant zorgvuldiger sinds het uitbreken van de kredietcrisis; en een op de zes is naast het eigen ook een ander dagblad gaan lezen. Elke dag kijken en luisteren honderdduizenden, soms zelf een miljoen mensen meer naar de nieuwsbulletins op radio en televisie, en wordt ook in de diverse achtergrondrubrieken uitgebreid aandacht besteed aan de financiële situatie in de wereld. Kranten spelen een essentiële rol bij de duiding van het nieuws over de kredietcrisis. En, zoals de Volkskrant onlangs schreef: Een crisis is pas echt een crisis als de kijkcijfers van het NOS Journaal en RTL Nieuws een plotselinge stijging vertonen.

Maar is er wel sprake van een crisis? De deskundigen zijn het er niet over eens: de een maakt zich minder zorgen dan de ander, de toekomst van commentator A ziet er rooskleuriger uit dan die van Z die diverse doemscenario's preekt. Hoeveel invloed hebben de berichten eigenlijk op het gedrag van aandeelhouders, beleggers, spaarders, consumenten, financiële makelaars, verzekeraars en banken? Met andere woorden: zwengelen de media de crisis aan? Hadden ze eerder kunnen en moeten waarschuwen? Verdoezelen ze de harde realiteit of geven ze de waarheid en niets dan de waarheid weer?