Gemeente Purmerend

Koninklijke onderscheidingen voor brandweer

10 november 2008

Bijzondere uitreiking door oud-burgemeester van Purmerend

Op zaterdag 8 november reikte de heer L. Verbeek Koninklijke Onderscheidingen uit aan vier brandweerlieden van de brandweer Purmerend. De oud-burgemeester van Purmerend is met ingang van 1 november door Hare Majesteit beëdigd als Commissaris van de Koningin in de provincie Flevoland.

De heer G.B. Alsema (55)
De heer G.B. Alsema neemt op 8 november officieel afscheid als vrijwilliger van de Purmerendse brandweer. Gert Alsema is sinds 1986 lid van de vrijwillige brandweer van Purmerend een heeft activiteiten ontplooid voor de bedrijfsbrandweer van 1980 tot 2005. Van 1980 tot 1983 was hij, naast zijn full-time baan als proces operator actief, bij de bedrijfsbrandweer van Up-John te Delfzijl. Na de overstap naar Cargill te Amsterdam, kwam hij ook daar bij de bedrijfsbrandweer van 1983 tot 2005. Nadat de heer Alsema in Purmerend kwam wonen werd hij in 1986 vrijwilliger bij de brandweer Purmerend. Hij behaalde de diploma's tot brandmeester en klom op tot bevelvoerder. Zijn specialisatie werd de hulpverlening, hij instrueerde de korpsleden voor het optreden bij met name zware verkeersongevallen. Nieuwe methodes en inzichten droeg hij met veel kennis van zaken uit. Zijn kennis werd in de regio opgemerkt, vanaf 1995 is hij als instructeur actief in Zaanstreek-Waterland. Van 1988 tot 1997 is de heer Alsema actief als duiker geweest het korps van Purmerend en daarna tot 2005 duikploegleider. Aangezien Alsema de leeftijd van 55 heeft bereikt, moet hij met de repressieve dienst stoppen, als instructeur blijft hij nog wel actief.

De heer W. Pathuis (55)
De heer W. Pathuis neemt ook officieel afscheid als vrijwilliger van de Purmerendse brandweer op 8 november. Wietze Pathuis heeft van 1975 tot 2002 als vrijwilliger gewerkt bij de brandweer van Heemskerk als hoofdbrandwacht en chauffeur pompbediener. Van 2002 tot 1 mei 2008 was hij vrijwilliger bij de Purmerendse brandweer. In de jaren 80 werd Pathuis lid van toerclub le Champion in Heiloo. Hij was mede-opsteller van het KNAU trimploopboekje en ondersteunde de club bij de organisatie van loopwedstrijden. Zo ook bij grote evenementen als de Dam tot Dam loop. Naast het lopen zelf speakert Wietze Pathuis bij grote evenementen waaraan veelal een goed doel is verbonden. Voor brandweerlieden verzorgde hij looptrainingen. In 2002 trad hij aan in Purmerend bij de brandweer als seniorlid in de ploeg waarbij hij collega's coachte en adviseerde bij de selectie van nieuw personeel. Ondanks zijn leidinggevende kwaliteiten bleef hij actief op de werkvloer. 1 mei 2008 bereikte hij de 55 jarige leeftijd en stopte hij met zijn activiteiten bij de brandweer. Zijn andere activiteiten lopen door. Al met al een loopbaan van bijna 33 jaar als vrijwilliger bij de brandweer.

De heer F.G. Witteveen
De derde vrijwilliger die op 8 november officieel afscheid neemt als vrijwilliger van de Purmerendse brandweer is de heer F.G. Witteveen. Witteveen maakte deel uit van de vrijwillige brandweer van 1979 tot 1 mei 2008. In 1976 kwam hij bij van Gend en Loos bij de bedrijfsbrandweer. Na een grote brand in Purmerend werd Witteveen in oktober 1978 aangenomen bij de vrijwillige brandweer in Purmerend. In 1981 werd hij hoofdbrandwacht en hij was ook instructeur bij de jeugdbrandweer, die mede dankzij hem tot bloei is gekomen. Hij specialiseerde zich op het gebied van pompen en grootschalige brandbestrijding en hulpverlening. Vanaf 2000 tot heden trad hij op als instructeur. In 1993 zette hij zijn eigen bedrijf op: "Waterland brandbeveiliging", inmiddels met 4 medewerkers. De heer Witteveen vervulde in het korps een belangrijke sociale functie. Bij vele evenementen kon een beroep op hem gedaan worden. Kortom een vrijwilliger pur-sang. Na een dienstverband van bijna 30 jaar is hij per 1 mei 2008 met de actieve dienst gestopt wegens het bereiken van de 55-jarige leeftijd.

Alle heren hebben een langdurige bijdrage geleverd aan de openbare veiligheid in Purmerend en de regio en kunnen derhalve worden gekwalificeerd als 'personen die zich geruime tijd ten bate van de samenleving hebben ingespannen'. Gelet op de aard, de duur en de uitstraling van hun activiteiten voor de samenleving zijn de heren Alsema, Pathuis en Witteveen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer D. Molevelt
De heer Molevelt is van 1975 tot 1986 vrijwilliger geweest bij de Gemeente brandweer van Purmerend. In die periode was hij bij de gemeente werkzaam als opzichter. Van 1986 tot op heden is hij werkzaam als beroepsbrandweerman brandmeester Algemene Zaken bij de gemeente Purmerend. Molevelt zorgde voor het onderhoud van het gebouw en facilitaire zaken. In regionaal verband trad hij op als instructeur hulpverlening en was commandant van een brandbestrijdingspeloton. Tot 2001 was hij brandweerofficier, waarna hij als facilitair medewerker bleef werken. Tot op heden heeft de heer Molevelt naast zijn beroepsactiviteiten belangrijke vrijwilligersactiviteiten ontplooid. Bij zijn afscheid als beroepsbrandweerman zal de heer Molevelt eveneens stoppen met zijn vrijwilligersactiviteiten, met uitzondering van het penningmeesterschap van de personeelsvereniging van de brandweer. Per 1 juli 2008 maakt de heer Molevelt gebruik van de FPU regeling en stopt met de brandweer na een dienstverband van ruim 22 jaar en vrijwilligerswerk gedurende 33 jaar.

Gebleken is dat de heer Moleveld bijzondere verdiensten heeft ontplooid gerelateerd aan de hoofdfunctie. Derhalve kan hij worden gekwalificeerd als 'iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen'. Gelet op de aard, duur, betekenis en uitstraling van zijn activiteiten, is de heer Molevelt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.